Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
25. siječnja 2020.
Tko je čiji prijatelj?

Teška artiljerija zbog komunalaca na kostrenskom Vijeću

Foto Damir ŠKOMRLJ
Foto Damir ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 27. travanj 2014. u 18:52 2014-04-27T18:52:52+02:00

Izglasana je nova odluka koja daje više posla općinskom komunalnom društvu, što ukida potrebu za nekim koncesijama koje su imale tvrtke izravno vlasnički povezane s nekim od članova sada oporbenih PGS-a i SDP-a        

KOSTRENA  Tko je prijatelj oporbe, a tko vladajućih, pitanje je koje se neprestano ponavljalo na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Kostrena na kojoj je sa sedam glasova HNS-a, HDZ-a i laburista usvojena nova odluka o komunalnim djelatnostima. Odluka kojoj su se protivili oporbeni vijećnici SDP-a i PGS-a, generalno govoreći, povećava opseg i djelokurg rada kostrenskog komunalca KD Kostrena, ukidajući pritom potrebu za pojedinim koncesijama, poput koncesije za uređenje zelenih uređenih i neuređenih površina. Dosad su ove poslove obavljale tvrtke koje su imale koncesiju, Andrita i Cibe, čiji su pak vlasnički odnosi izravno povezani s nekim od članova PGS-a i SDP-a, kao i vijećničkim mandatima ovih stranaka u proteklim sazivima kostrenskog Vijeća.

   – Ovom odlukom s obzirom na sve izmjene potrebno je obaviti usaglašavanje sa zakonskim obvezama. Novom odlukom ćemo regulirati i poslove koje možemo dodijeliti komunalnim društvima, a osobno sam mišljenja da s obzirom da imamo komunalno društvo i da je ono naše, moramo sve učiniti da se ono razvije. Mi kao vlasnici, odnosno Općina Kostrena, upravo smo ti koji moraju odlučivati što će takva tvrtka raditi. Po svim zakonima i u skladu s njima inzistirat ćemo da te poslove radi naše komunalno društvo, kazala je načelnica Mirela Marunić.

   SDP-ovi vijećnici Željko Linšak i Zoran Rubinić zamjerili što na ovakvu odluku kojoj se uskraćuje posao kostrenskim poduzetnicima Odbor za gospodarstvo i poduzetništvo nije donio nikakvo očitovanje, što su parametri u samoj studiji koja je prethodila prijedlogu odluke netočni i manjkavi te zbog toga ušteda neće ni biti, već upravo suprotno. PGS-ovka Ankica Lörinc također smatra da je ovakva odluka uništavanje dviju kostrenskih firmi koje zapošljavaju mještane, a sezonski i studente te su Kostrenjani bili iznimno zadovoljni dosadšnjim održavanjem zelenih površina.

   – Načelnica je bila direktorca KD Kostrena i zna da su djelatnici ove dvije firme kad god je trebalo zalijevali površine u pola noći i u dva ujutro kad je bila suša. Pitam vas kako će zaposlenici KD Kostrena koji rade 40 sati još ići raditi noću? To čisti politički linč dviju firmi koje nisu u HDZ-u i HNS-u i otvaranje prilike KD Kostreni koje nema šansi da opremi i obuči svoje radnike, za uzimanje kooperanate koji će obavljati ovaj posao, smatra PGS-ovac Miroslav Uljan kojem je pak HDZ-ovac Sanjin Vrkić uzvratio da aktualna vlast čini sve da koncesije poput ovih više ne dobivaju političke podobni poduzetnici i da KD Kostrena napokon proširi svoju djelatnost.

   Vrkić je upozorio i na godišnji izvještaj jednog od koncesionara Andrite čijih je više od 90 posto prihoda iz proračuna Općine Kostrene.

   – Da je ovdje riječ linču, ne mogu prihvatiti, a ponajmanje takvo žustro branjenje tvrtki koje su godišnje dobivale oko 11 milijuna kuna koliko iznose troškovi na održavanje zelenih uređenih i neuređenih površina, rasvjete i nerazvrstanih cesta. Zašto novac iz proračuna ne bi ostao kod nas? KD Kostrena je u dosadašnjoj situaciji stalno bio gubitaš i stalno na subvencijama. Dajmo mu šansu, poručila je Marunić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.