Inovacija

Tehnologija budućnosti u Belldentu: Prvi 3D laser-printer krunica u Hrvatskoj

Barbara Čalušić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Ovaj uređaj ubrzava tehnološki postupak izrade krunica barem za deset puta i doprinosi zaštiti osoblja koje više nije izloženo metalima, rekao je vlasnik Belldenta Dalibor Farkaš



Prvi 3D laser-printer u Hrvatskoj pušten je u rad u Centru dentalne medicine Belldent, a riječ o stroju koji printa metale dentalnih konstrukcija u 3D laser tehnologiji. Uređaj se primjenjuje isključivo u dentalnoj medicini i smatra se tehnologijom budućnosti kad su u pitanju brzina izrade krunica i zaštita zdravlja osoba koja to rade.


– Ovaj uređaj ubrzava tehnološki postupak barem za deset puta te nam daje kvalitetniju i bržu konstrukciju za ugradnju. Vrijeme od uzimanja otiska do ugradnje značajno je skraćeno, a ovim uređajem može se proizvoditi 300 krunica u jednom danu što je dosad bio mjesečni kapacitet nekih zubnih laboratorija, rekao je vlasnik Centra dentalne medicine Belldent Dalibor Farkaš.Ovim uređajem, kako smatra Farkaš, doprinosi se i porastu zapošljavanja, jačanju dentalnog turizma u ovoj regiji, ali i promjeni pogleda na proizvodnju koja je danas usmjere na komunikaciju skenerima koji pak mogu internetom usmjeriti narudžbu u Rijeku iz svih dijelova Hrvatske pa i svijeta.

– Trenutno nas je ovdje zaposleno 12, a s ovim uređajem zaposlit ćemo još šest tehničara. S obzirom na novu tehnologiju 3D laser-printera, čuvamo njihovo zdravlje. Naime, mi smo dosad u našem radu bili izrazito izloženi metalima, a toga s ovim uređajem više nema, dodao je Farkaš.


Jučerašnjem predstavljanju uređaja prisustvovao je dožupan Marko Boras Mandić.