Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1n
Sutra: 13° 13° 1n
24. listopada 2019.
Nevjerojatan slučaj lažnog prijavljivanja prebivališta

Tajna Mihačeve drage 35: Na adresi obiteljske kuće Ive Buzuka prijavljene čak 243 njemu nepoznate osobe!

Foto I. Tomić
Foto I. Tomić
Autor:
Objavljeno: 5. rujan 2013. u 7:15 2013-09-05T07:15:00+02:00

Vlasnik obiteljske kuće Ive Buzuk doznao je da su uz njegovu obitelj od devet članova na istoj adresi prijavljene još 234 nepoznate osobe. Kao stanodavac nije nikad nikome potpisao suglasnost za prijavu

RIJEKA » Nepoznat netko je na njegovoj kućnoj adresi, gdje je smještena obiteljska kuća s devet stanara iz jedne obitelji, na njemu nejasan način uspio smjestiti čitav neboder. Srećom, ne doslovno, ali na kućnoj adresi Mihačeva Draga 35, na kojoj s dvije kćeri, njihovim muževima i djecom živi vlasnik obiteljske kuće Ive Buzuk, mimo njegovog znanja i odobrenja, a donedavno i bilo kakve informacije o tome, prebivalište imaju prijavljene ukupno 243 osobe!

Zbog tog podatka slučaj Ive Buzuka toliko je bizaran da je u njega teško i povjerovati. Buzuk je kuću, koju je vremenom i postupno nadograđivao, kupio 1971. godine. Kuća je pak adresu i oznaku kućnog broja – Mihačeva Draga 35 – dobila još 11. siječnja 1960. godine.

  – I nikad nas ovdje nije živjelo više nego sada. Najprije smo bili žena i ja, pa su došle kćeri, pa njihovi muževi i na kraju unuci. To je moja, obiteljska kuća u koju mi je netko, na papiru, smjestio nepoznate 234 osobe, kaže Buzuk.

Čeka policiju

Da nešto nije u redu, posumnjao je kada mu je u poštanski sandučić počela dolaziti pošta naslovljena na osobe čija mu imena i prezimena nisu ništa značila. Dolazili su, kaže Buzuk, najčešće izvještaji osiguravajućih kuća i banaka. Dugo vremena je bio zbunjen, ali nije reagirao sve do ovog proljeća kad je odlučio pokrenuti stvar. Uredu za prijavu prebivališta Policijske uprave PGŽ-a 6. svibnja poslao je pismo u kojem prigovara na prijavu prebivališta 234 osobe na njegovoj kućnoj adresi. Objasnio je da ne zna o kojim je ljudima riječ te da želi da policija to istraži i obavijesti ga.

  – U međuvremenu, pred manje od mjesec dana, u MUP-u su mi dvije osobe neslužbeno potvrdile da su na mojoj adresi prijavljene ukupno 243 osobe: nas je devet iz
Inspektor ga pitao ima li neboder
 
  Buzuk se sjeća da ga je prije koju godinu jedan policijski inspektor u telefonskom razgovoru pitao ima li on možda neboder u koji je smjestio veliki broj ljudi.

  – Nisam shvaćao što govori. Nije mi bilo jasno o kojim ljudima govori. Valjda je mislio, znajući za te 243 osobe prijavljenog prebivališta u mojoj kući, da su to sve podstanari kod mene! Ali to mi nije rekao. Rekoh mu da je moja kuća obiteljska, radnička i da ne primam podstanare. Nisam imao pojma da je u tom trenutku na mojoj adresi bilo prijavljeno prebivalište za 243 osobe. Uglavnom, više me nikad taj inspektor nije zvao. Tada nisam razumio što govori, no sada mi je to postalo jasno, kaže vlasnik obiteljske dvokatnice, nekad vojne karaule smještene na uzbrdici u Mihačevoj Dragi, neposredno uz reciklažno dvorište komunalnog društva Čistoća.
moje obitelji i njih još 234 koji su meni nepoznati. Službeno, iz MUP-a su mi sredinom svibnja pojasnili da policijska uprava na čijem području neka osoba ima prijavljeno prebivalište, toj istoj osobi odjavljuje to prebivalište ako se terenskom provjerom utvrdi da ta osoba stvarno ne živi na prijavljenoj adresi. U skladu s time napisali su i da je u tijeku obavljanje terenske provjere kojom će se utvrditi sve činjenice i okolnosti na temelju kojih se može nedvojbeno zaključiti žive li prijavljene osobe na navedenoj adresi Mihačeva Draga 35. No, nisam siguran da policija po tom pitanju bilo što radi, jer je od svibnja, otkad sam poslao prijavu i dobio odgovor da se obavlja terenska provjera, samo jedan policajac jednom bio, i to kratko, popodne, pred mojoj kućom. Vrtio je u ruci papire sa popisom osoba prijavljenih na mojoj adresi, nešto me pitao te otišao i više se nije vraćao, kaže Buzuk. Policajac je, kaže, otišao, a problem je ostao. I to neriješen.

  Prema hrvatskim zakonima, jedan od uvjeta za prijavu prebivališta je potpisana izjava kojom građanin potvrđuje da se nastanio u mjestu i na adresi na kojoj želi prijaviti prebivalište.

Želi odjave

Ukoliko građanin prijavljuje prebivalište na adresi stanodavca, stanodavac mu mora dati suglasnost za prijavu. S obzirom na to da nijedna od tih 234 osoba s prijavljenim prebivalištem kod Ive Buzuka, kao vlasnika jedine kuće na adresi Mihačeva Draga 35, od njega nije zatražila suglasnost za prijavu prebivališta, on sasvim logično postavlja pitanje kako su te 234 osobe od policije uopće službeno dobile prebivalište.

  – Ne znam je li moguće da je netko u policiji omogućio lažno prijavljivanje prebivališta za 234 osobe. Kao vlasnika kuće na toj adresi nitko od tih osoba nije me pitao za pismenu suglasnost da se kod mene mogu prijaviti. Zato želim da se s moje adrese odjavi prebivalište za sve osobe koje su ga dobile na meni nepoznati način, kaže Buzuk.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.