Burne reakcije

TRAŽIT ĆE SE OBERSNELOVA OSTAVKA? ‘Ugostitelji su obmanuti, jedini razlog smanjenja poreza bili su izbori’

Damir Cupać

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

O kakvoj poduzetničkoj klimi možemo govoriti u gradu u kojem se u istim okolnostima u pet mjeseci donose dvije dijametralno suprotne odluke o gradskim porezima – pojašnjava Švorinić



Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić decidirano kaže da je njegova stranka protiv dvostrukog povećanja poreza na potrošnju iz najmanje dva razloga. Više o tom planu pročitajte OVDJE.


– Prije svega, riječ je o porezu koji je smanjen uoči lokalnih izbora s obrazloženjem kako se time želi pomoći ugostiteljima kojima je država PDV povećala s 13 posto na 25 posto. Sada se pokazuje da se radilo o još jednoj predizbornoj navlakuši jer se nakon izbora sve vraća na staro unatoč tome što se iznos PDV-a nije promijenio. Cinično zvuči obrazloženje prema kojem je jedan od razloga povratka na staro u činjenici da ugostitelji nisu smanjili cijene jer se u ovom slučaju nije radilo o njihovu poreznom rasterećenju nego nadomjestku za povećan državni porez. Takav način vođenja gradske politike, osim što podcjenjuje naše sugrađane, smatram izrazito neodgovornim. O kakvoj poduzetničkoj klimi možemo govoriti u gradu u kojem se u istim okolnostima u pet mjeseci donose dvije dijametralno suprotne odluke o gradskim porezima – pojašnjava Švorinić.


On dodaje da je drugi razlog protiv povećanja uvjerenje da su poduzetnici u gradu Rijeci porezno preopterećeni u svakom smislu i da su u gotovo svakom segmentu komunalnih davanja, u najnepovoljnijoj poziciji u odnosu na druge gradove u Hrvatskoj.




– Iz tog razloga, ne da je nedopustivo povećavati poreznu presiju, nego u idućem razdoblju gradske poreze treba značajno smanjiti za što ćemo se zalagati kako u Gradskom vijeću tako i u koordinaciji Srednjeg bloka. Upravo će tema predloženog dvostrukog povećanja poreza na potrošnju biti tema ovotjedne koordinacije stranaka članica koordinacije vijećnika i stranaka Srednjeg bloka. S obzirom na dosadašnje kontakte vjerujem da ćemo i po ovom pitanju usuglasiti zajednički stav za iduću sjednicu Gradskog vijeća. Po pitanju gradske porezne politike u koordinaciji postoji visok stupanj konsenzusa pa vjerujem da će građani i poduzetnici za vrijeme ovog mandata Gradskog vijeća osjetiti značajna porezna rasterećenja u dijelu koji su u ingerenciji Gradskog vijeća – zaključio je Švorinić.


Gradski vijećnik Hrvoje Burić također je podsjetio da je Grad Rijeka donio Odluku o porezima na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića pred lokalne izbore.


– Jedini razlog smanjenja su bili lokalni izbori. Nažalost svi ugostitelji su prevareni i obmanuti od Vojka Obersnela s ciljem da se navedeni gospodin održi na vlasti. Danas, jedva nakon šest mjeseci od odluke predlaže se Gradskom vijeću vraćanje tri posto. Nezavisna lista Bura će glasati protiv odluke o povećanju poreza i istovremeno tražiti ostavku gradonačelnika zbog po već tko zna koji put obmane Riječanki i Riječana – naglasio je Burić.


Prihodi od poreza na potrošnju 28 posto manji nego 2016.


Odlukom o porezima Grada Rijeke koju je Gradsko vijeće usvojilo na sjednici od 30. ožujka 2017., smanjena je stopa poreza na potrošnju s 3% na 1,5% s primjenom od 1. svibnja 2017. godine. Za razdoblje od 1. siječnja do 31. listopada 2017. godine, prihod od poreza na potrošnju naplaćen je u iznosu od 3.129.364 kuna te se procjenjuje da će se u 2017. ovaj porez naplatiti u ukupnom iznosu od 3.630.000 kuna što je manje za 1.395.945 kuna ili za 28% u odnosu na ostvarenje tog poreza u 2016. godine kada je cijelu godinu bila na snazi stopa poreza od 3%.


Prijedlogom proračuna za 2018. godinu planiran je iznos poreza na potrošnju uz stopu od 3% u iznosu od 5.000.000 kuna što je za 1.370.000 kuna ili za 38% više u odnosu na procjenu ostvarenja poreza na potrošnju u 2017. godini. Porez na potrošnju plaća se na potrošnju alkoholnih pića (vinjak, rakiju i žestoka pića), prirodnih vina, specijalnih vina, piva i bezalkoholnih pića u ugostiteljskim objektima na području grada.