Ne nazire se kraj agonije

TIBO i dalje u štrajku: Država pušta da zbog 700 tisuća propadne čak 11 milijuna kuna?

Orjana Antešić

Tvornica do konca ove godine ima više od 11 milijuna ugovorenog posla dok istovremeno iznos koji bi pokrio radničke plaće, i to za pola godine, iznosi oko 4,2 milijuna kuna



MATULJI  Matuljski TIBO trebao bi do konca ove godine isporučiti i naplatiti brodske opreme u vrijednosti 11,4 milijuna kuna. Tolika je, naime, vrijednost poslova koje imaju ugovorene.


Podatak je to kojeg smo jučer dobili od predsjednika Uprave Matka Pekića, ali se i dalje ne vide ni naznake rješenja za ovu agoniju i štrajk koji u pogonima traje već treći tjedan s obzirom na to da su radnici, njih 83, zadnju plaću dobili za ožujak.


Država odnosno CERP i DUUDI, ne žele više davati pozajmnice TIBO-u, pozivajući se na zakonske propise o državnim potporama.




Najgore je, međutim, što nema pomaka ni u drugoj opciji koja bi možda spasila proizvodne pogone u Matuljima.


Riječ je o dokapitalizaciji TIBO-a unošenjem vrijednih nekretnina odnosno oko 40.000 četvornih metara građevinskog zemljišta na atraktivnoj lokaciji, koje su u državnom vlasništvu.


To bi TIBO-u otvorilo mogućnost da kratkoročnim kreditima kod poslovnih banaka osigura sredstva za tekuće poslovanje.


No, zasad nema ni traga ni glasa da se nešto po ovom pitanju poduzima. Osim toga, proizvodnja u TIBO-u oslonjena je striktno na domaća brodogradilišta, pa svako njihovo kašnjenje u isporuci automatski za sobom povlači i pomake u gradnji brodova.


Zato je teško razumjeti ovo otezanje agonije TIBO-a od njezinog vlasnika – države. Tvornica do konca ove godine ima više od 11 milijuna ugovorenog posla dok istovremeno iznos koji bi pokrio radničke plaće, i to za pola godine, iznosi oko 4,2 milijuna kuna.


S direktorom Pekićem jučer su se susreli predstavnici Sindikata Istre i Kvarnera, no prema riječima Rajka Kutlače sa tog sastanka nisu izašli ni trunke optimističniji da će se u skoro vrijeme uspjeti odnekud namaknuti novac za isplatu barem još jedne plaće radnicima (oko 700 tisuća kuna)  i ponovno startanje proizvodnje.


Iz Sindikata metalaca najavili su izlazak »tibovaca« na ulice ukoliko se do konca ovog tjedna ne riješe ovi zahtjevi štrajkaša.