Sjednica

Sveučilište u Rijeci potpisalo suradnju s Francuskom, cilj je razmjena studenata i istraživača

Aneli Dragojević Mijatović

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin



RIJEKA Konstituirajuća sjednica Intersektorskog vijeća Sveučilišta u Rijeci za suradnju s Republikom Francuskom održana je jučer na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci. O razlozima osnivanja i budućim aktivnostima Vijeća prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, rektorica riječkog Sveučilišta, rekla je da je cilj intenziviranje suradnje s Francuskom općenito, ali prije svega s francuskim akademskim institucijama.


– Već imamo vrlo intenzivnu suradnju s nekim sveučilištima u Francuskoj, želimo razgovarati o iskustvima koja već imamo, ali i sagledati suradnju u svjetlu novih trendova, poput inicijative predsjednika Macrona za stvaranjem europskih sveučilišta. Od planiranih suradnji prije svega je to strateško partnerstvo s institucijama, međutim nije dovoljno samo potpisati papire, memorandume o suradnji. Ono što mi želimo je razmjena studenata i razmjena istraživača.


Imamo već sedam ugovora, naši studenti odlaze u Francusku i francuski studenti dolaze k nama. Definirali smo posebna područja interesa, a to je prije svega kultura, pogotovo vezano za EPK. U planu je i novi studij iz domene kulturnih politika, kulturne diplomacije i menadžmenta. Edukacija u kulturi je nešto u čemu su Francuzi vjerojatno najbolji u Europi, rekla je rektorica.




Uz to, dodala je, u planu je suradnja vezana uz turizam i ekonomiju, dok je treća domena područje javnog zdravlja, zdravstva. To su dakle tri točke koje smo identificirali kao područja od posebnog interesa, kazala je Prijić Samaržija. Nj. E. Corinne Meunier, veleposlanica Republike Francuske u Republici Hrvatskoj, istaknula je da joj je iznimno drago što je u Rijeci, na riječkom Sveučilištu.


– Ovdje sam sa svojim timom, zbog razvijanja suradnje između Sveučilišta u Rijeci i francuskih sveučilišta. Konstituiranje Vijeća je važan korak, a diskutirat ćemo o tome koliko je suradnju moguće produbiti, rekla je Nj. E. Corinne Meunier, koja je jučer na Ekonomskom fakultetu u Rijeci održala i predavanje pod nazivom, »Cooperate and compete: the role of economic diplomacy and multilateral cooperation in a world of economic competition«. Tema predavanja je bila ekonomska diplomacija, konkurencija, konkurentnost, brojni izazovi koji se javljaju unutar EU, a razgovaralo se, kako je sama veleposlanica istaknula, i o drugim važnim pitanjima, poput klimatskih promjena, pitanjima okoliša, pitanjima socijalne sigurnosti i drugo.


– Imate izvrstan obrazovni sustav, izvrsne studente, rekla je NJ. E. Corinne Meunier, dodajući da postoje različiti oblici suradnje; u području diplomacije, suradnje profesora, razmjene studenata, suradnja u razvoju istraživanja i drugo, te se nada će razgovori biti uspješni.