Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 0° 1
Sutra: 0° 0° 1
21. siječnja 2020.
Pola stoljeća

Sveučilišna knjižnica u srijedu obilježava zlatni jubilej jedinstvene izložbe Glagoljica

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 3. prosinac 2018. u 17:00 2018-12-03T17:00:08+01:00

 Program svečanosti obuhvatit će predavanja o autorima izložbe, predstavljanje portala glagoljica.hr Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te izložbu fotografija »Akademik iz kontejnera – Ki je Branko Fučić?«

RIJEKA – Sveučilišna knjižnica Rijeka u srijedu će u podne prigodnom svečanošću obilježiti zlatni jubilej kulturno-povijesne izložbe Glagoljica – najavila je na konferenciji za novinare organizatorica Orietta Lubiana. Dodajući kako se radi o 50 godina od otvorenja jedinstvene i značajne izložbe koju čuva Sveučilišna knjižnica, Lubiana je kazala da izložba kronološki prati tijek razvoja pisma glagoljice i nastanka glagoljskih spomenika te je svojevrsni kulturni spomenik, ali i podsjetnik na ishodište hrvatskog jezičnog, kulturnog i nacionalnog identiteta.

Program svečanosti, koja se održava u sklopu 45. godina Sveučilišta u Rijeci, obuhvatit će predavanja o autorima izložbe, predstavljanje portala glagoljica.hr Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te izložbu fotografija »Akademik iz kontejnera – Ki je Branko Fučić?«.

– U obilježavanju ove značajne obljetnice Sveučilišna knjižnica stavlja naglasak na autore izložbe: akademika Branka Fučića, Vandu Ekl i Igora Emilija te na značaj otvorenja izložbe u povijesnom kontekstu – povodom 25. godišnjice priključenja Istre, Rijeke i kvarnerskih otoka matici domovini kojom prigodom je izložba bila i otvorena, kazala je Lubiana.

Daina Glavočić podsjetila je da je Vanda Ekl napravila puno za mnoge vrste umjetnosti te se zalagala za očuvanje kulturne baštine i davala svoj prilog u društvenom, dok je Petar Trinajstić, autor izložbe o Branku Fučiću, najavio i prikazivanje filma o akademiku Fučiću.

– Izložit će se 22 slike velikog formata na kojima će biti 61 crno-bijela fotografija koja prikazuje mog dugodišnjeg prijatelja i suradnika u različitim situacijama. Kroz izbor fotografija težio sam tome da dam presjek njegovog rada i života, najavio je Trinajstić.

Obilježavanju pola stoljeća izložbe Glagoljice sutra će se posebnim prilogom pridružiti i Novi list, a najavljujući prilog na 16 stranica voditelj posebnih priloga Novog lista, Bruno Lončarić, istaknuo je da su autori u prilogu Snježana Prijić Samaržija, Senka Tomljanović, Orietta Lubiana, Tatijana Petrić, Marina Vicelja-Matijašić, Daina Glavočić, Ervin Dubrović te Petar Trinjastić. Lončarić je ujedno izložbu Glagoljica ocijenio kao posebnu identitetsku točku ne samo riječkog Sveučilišta i Rijeke, već i cijele Hrvatske te je zaključio da je prilog Novog lista dodatni instrument promocije izložbe.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.