Advent u Rijeci

Svečarski ugođaj u centru grada na Rječini: Upaljena prva svijeća i blagdanska rasvjeta

Ljiljana Hlača

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Mons. Ivan Devčić upalio je prvu svijeću na adventskom vijencu na Koblerovom trgu, čime je najavljena duhovna priprema za Božić. A potom je upaljena rasvjeta po središtu grada



RIJEKA Nakon molitve i blagoslova sinoć je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić zajedno s djecom Centra za odgoj i obrazovanje upalio prvu svijeću na adventskom vijencu na Koblerovom trgu, čime je najavljena duhovna priprema za Božić.


A potom je upaljena i blagdanska rasvjeta – najprije na Trgu, a zatim po gradu. Jedno je sigurno – Rijeka je u adventu – manifestaciji koja programski i duhovno prati nadolazeće blagdane te pruža građanima svečarski ugođaj.


Govoreći o samom jučerašnjem trenutku koji je privukao uistinu mnoštvo građana na iznenađenje samog organizatora, mons. Ivan Devčić rekao je da je advent pun nade, riječ je o smirenom razdoblju, gdje Crkva poziva vjernike da molitvom ispune prazninu kako bi se u potpunosti mogla doživjeti radost Božića.




Događaju su prisustvovali predstavnici Grada Rijeke, Turističke zajednice Grada Rijeke, a upriličen je i prigodni glazbeni program u okviru kojeg su nastupili riječka zvjezdica Mia Negovetić, Združeni zbor crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije i Prve riječke mažoretkinje.


Ovo je prvi put da se blagdanska rasvjeta pali nešto ranije nego inače, a Grad Rijeka godinama racionalno kiti središte grada. No, usprkos tomu već se jučer mogla osjetiti prava blagdanska atmosfera koju su uz rasvjetu upotpunile i otvorene kućice na Korzu sa svojom gastro-svečarskom ponudom.