Vikend u znaku Belice

Sve spremno za najveći kastavski blagdan: Baš je lepo bit Kastavac kad pride Bela nedeja

Andrej Petrak

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Bela nedeja bit će proslavljena ovog vikenda uz tradicionalno bogatu sajamsku i gastro ponudu te kulturni program što će se cijelog dana i dobrog dijela noći odvijati na dvije pozornice u središtu gradića na brege



KASTAV Najveći kastavski blagdan, Bela nedeja, bit će proslavljen ovog vikenda uz već tradicionalno bogatu sajamsku i gastroponudu te kulturni program što će se cijelog dana i dobrog dijela noći odvijati na dvije pozornice u samom povijesnom središtu gradića na brege. Baš je lepo bit Kastavac kad pride Bela nedeja – poručio je gradonačelnik Ivica Lukanović.


– Kastavci vrlo cijene svoju tradiciju, a posebno im je važna Bela nedeja, kad mogu ugostiti sve one koji se ovoj manifestaciji, posvećenoj mladom vinu, autohtonoj kastafskoj belici, vraćaju svake godine. Sve je spremno za veliku feštu i nadamo se dobrom vremenu – rekao je kastavski gradonačelnik.


Program otvorenja Bele nedeje u nedjelju u Aleji velikana uveličat će članovi Bratovštine vinskih vitezova, koji imaju svoj stol u Kastvu, najavio je Berislav Srdoč, govoreći o povijesti ove viteške bratovštine koja seže u 15. stoljeće. Danas vinski vitezovi promiču mir i razumijevanje među narodima, a njihovo je oružje vino – objasnio je Srdoč.





Od subote u 14 sati do ponedjeljka u 24 sata za sav promet bit će zatvorene: županijska cesta od Šporove jame do Jurjenića, te nerazvrstane ceste od Šporove jame do križanja Belići, uključujući nerazvrstane ceste u centru Kastva. Građanima iz smjera Rijeke sugerira se korištenje parkirnog prostora na dijelu ceste u Rešetarima, te pristupne ceste do nove sportske dvorane, dok se građanima iz smjera Viškova sugerira korištenje parkinga u Radnoj zoni Žegoti.


Taksi prijevoznici pojačat će broj vozila i vožnji do i od Kastva, a najavljuju da bi i cijene trebale biti povoljnije od redovnih. Zbog montaže štandova u samom centru Kastva, već od četvrtka mogu se očekivati gužve u prometu i problemi sa slobodnim parkirnim mjestima.


Za vrijeme Bele nedeje od subote u 14 sati do ponedjeljka Autotrolejeve linije 18, 18B i 37 prometuju privremenim trasama. Linija 18 trasom Rijeka-Rubeši-Belići-Spinčići-Trinajstići-Belići-Rijeka, a u tom razdoblju autobusi na liniji 18 ne prometuju do naselja Jelušići, Brnčići i Viškovo. Linija 37 prometuje trasom Opatija-Pobri-Matulji-Belići-Spinčići-Trinajstići-Matulji-Pobri-Opatija, a linija 18B umjesto do okretišta Šporova jama prometuje kružno kroz naselje Rešetari, starom trasom. Promet redovnim trasama uspostavit će se od utorka, 4. listopada.



Ekosajam na Lokvini


Direktorica Turističke zajednice Kastva Dolores Kukurin najavila je kulturni dio programa, uključujući Ča-čitalnicu, što će biti održana u petak u 18 sati u Gradskoj vijećnici, uz sudjelovanje čakavskih pjesnika i gostiju Danila Hrvatina i njegova unuka Doriana Rubeše na harmonici. Iste večeri u Speleogaleriji otvara se izložba o jami Strmac, a posjetitelji Bele nedeje u ateljeu Lokvina moći će razgledati izložbu Saše Jantoleka Kastavskih 7.


Tijekom subote, nedjelje i ponedjeljka na dvije pozornice na Lokvini i Trgu Matka Laginje izmjenjivat će se izvođači Lucca Montecchi Global warming feat. Manuel Lupen and Tony T, D’Beni band, Mauro Staraj & La Banda, Zastoj Band, Robi&Prco, Cukar i kafe, Night Express Band i Funbox, dok će se u party zoni vrtjeti elektronika. Kroz sva tri dana posjetitelji će moći uživati i u nastupima limenih glazbi, klapa i folklornih društava. Tijekom Bele nedeje bit će otvoreni mići zavičajni muzeji Muzejska zbirka Kastavštine. Ponedjeljak je rezerviran za dječji program i Mići samanj Dječjeg vrtića Vladimir Nazor.


– Posebna atrakcija bit će Ekosajam na Lokvini. Uz brojne trgovce iz cijele Hrvatske i inozemstva, posebni gosti Bele nedeje dolaze iz Vinkovaca. Goste očekuje široka sajamska ponuda, uz bogat izbor hrane i pića – rekla je Dolores Kukurin.


Izložba vina


Radenko Srdoč iz Udruge Belica najavio je 18. izdanje izložbe vina što će u subotu u 14 sati biti otvoreno na Trgu Istarske vile. Uz domaću kastavsku belicu i vina iz Iloka, Velike, Istre, Krka i Pavlomira, posjetitelji će moći uživati i u pratećoj izložbi na temu golica.– Golice su se prvotno koristile za uzimati vino iz bačve, a kasnije su se nosile da bi se iz njih moglo piti, kad su maškare i zvončari. Mnogi zvončari mogli su cijelu veliku golicu popiti naiskap i ne bi se srušili. Za ovu priliku prikupili smo 26 golica, a najstarija je izrađena još 1890. godine u Zvoneći – objasnio je Srdoč, najavivši da će otvaranje imati grobnički štih uz palentu i sir.

Voditelj manifestacije Dalibor Gušić pojasnio je da je sajamski dio podijeljen u tri cjeline. Područje Crekvine, Lokvine i Fortice namijenjeno je ugostiteljskoj ponudi, na prostoru od Fortice do Vatrogasnog doma bit će zastupljeni proizvodi OPG-a i rukotvorine, dok će od Vatrogasnog doma pa sve do Šporove jame biti smješteni štandovi s robom široke potrošnje. I ove Bele nedeje najmlađi će se moći zabavljati u tri lunaparka.