Bojama olakšati stres

Studenti oslikali sušački hitni trakt

Barbara Čalušić

Regionalni info centar za mlade Rijeka donirao je Centru tri tablet-računala



RIJEKA » Studenti riječke Akademije primijenjenih umjetnosti oslikali su zidove Centra za hitnu medicinsku pomoć na sušačkom lokalitetu Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Kako je prilikom jučerašnjeg predstavljanja murala na sušačkoj hitnoj kazala jedna od studentica koje su oslikale zidove, Silvana Vodnica Filičić, u planu je oslikavanje Centra za hitnu medicinsku pomoć i na riječkom lokalitetu. 


   – Ovo je prizor za široke mase za kojeg smo nastojali da bude opuštajući i smirujući, jer ovdje osim pacijenata čekaju i oni koji strepe za svoje najmilije. Prostor na riječkoj hitnoj namjeravamo ukrasiti prizorom jednog lijepog akvarija, kazala je Vodnica Filičić. 


   Na donaciji se zahvalio voditelj sušačkog Centra za hitnu medicinsku pomoć dr. Alen Protić pojasnivši da se radi o inicijativi koju je pokrenuo rektor Sveučilišta prof. dr. Pero Lučin i u koju se uključila Akademija primjenjenih umjetnosti. Najprije je oslikan prostor Klinike za pedijatriju na Kantridi, a nakon dječje bolnice slijedio je sušački hitni prijem. 




   – Došli smo do zajedničke ideje da se njihov umjetnički rad prikaže u prostoru čekaonica hitne službe. S obzirom da se tu radi o pacijentima koji ovdje dolaze sa zdravstvenim problemom, a s time su i u stresu, ovo je mali korak da im se olakša boravak ovdje, a nama rad s hitnim pacijentima. Zahvaljujem ekipi Akademije koji su nam volonterskli oslikali zidove i u ovim teškim vremenima za zdravstvo oplemenili barem jedan njegov segment, rekao je dr. Protić. 


   Pored oslikanih zidova, Centru za hitnu medicinsku pomoć jučer su uručena i tri tablet-računala koju je riječkoj bolnici donirala Udruga Regionalni info centar za mlade Rijeka – UMKI. Tableti imaju složen operativni sustav koji omogućava jednostavniji rad medicinskim sestrama i jednostavan pristup integriranim podacima i informacijama o pacijentima, rezultatima nalaza i raspoloživosti potrebnih lijekova. Prema riječima izvršnog direktora Zorana Stevanovića, ova udruga od 2000. godine kontinuirano surađuje s KBC-om Rijeka kroz brojne akcije i projekte.