Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 4n
Sutra: 3° 3° 4n
12. prosinca 2019.
Dostojanstveni mimohod u Rijeci

Stradanja u Srebrenici ne smiju se zaboraviti

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 10. srpanj 2018. u 0:07 2018-07-10T00:07:47+02:00

Pod motom »Da se nikada ne zaboravi«, krenulo se od Mosta hrvatskih branitelja, uz sudjelovanje brojnih građana, predstavnika Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije te drugih javnih i političkih osoba, a na čelu kolone bio je Ramiz Salkić, potpredsjednik entiteta Republike Srpske Bosne i Hercegovine

RIJEKA  Dostojanstvenom i mirnom šetnjom Korzom, u prepoznatljivoj koloni bijelih majica, u znak sjećanja na nevine žrtve, u Rijeci je obilježena 23. obljetnica genocida u Srebrenici, mimohodom sjećanja »Srebrenica svijetom hodi«.

Pod motom »Da se nikada ne zaboravi«, krenulo se od Mosta hrvatskih branitelja, uz sudjelovanje brojnih građana, predstavnika Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije te drugih javnih i političkih osoba, a na čelu kolone bio je Ramiz Salkić, potpredsjednik entiteta Republike Srpske Bosne i Hercegovine.

Korzom, preko Jadranskog trga i Trga Republike Hrvatske završilo se na Gatu Karoline Riječke, gdje je pročitana molitva za Srebrenicu, a 23 bijele ruže položene u more.

Put pakla

Mimohodom se dostojanstveno podsjetilo na zločine protiv čovječnosti počinjene ljeta 1995. godine u Srebrenici, ali i drugdje u ratovima devedesetih.

–  I ove godine našem pozivu odazvali su se brojni građani, pripadnici svih društvenih, nacionalnih, političkih i drugih opredjeljenja. Udružili smo zajedno misli, snage i napore u jednom: da svijet postane bolje mjesto za sve nas! U ime takvog boljeg svijeta, ne treba zaboraviti stradanja u Srebrenici, Vukovaru, Škabrnji i svim mjestima na cijelom svijetu gdje god da su se dogodila, jer ono što se zaboravi, može se i ponoviti, poručili su organizatori.

Nakon mimohoda u riječkoj Gradskoj vijećnici održana je tribina te predstavljena fotomonografja »Srebrenički put pakla 1995. –  2015.« Ahmeta Bajrića Blicka, iz Tuzle. Autor fotografijom dokumentira gotovo sva događanja tijekom dva desetljeća od počinjenog genocida. Njegove fotografije nastajale su od trenutka izlaska i proboja Srebreničana kod Sapne i Nezuka 1995. godine, preko otkrivanja masovnih grobnica, brojnih komemoracija, dolaska poznatih ličnosti i svjetskih uglednika. Na fotografijama su i kolektivne dženaze žrtvama genocida, marševi mira, kao i mirni prosvjedi u Tuzli.

Memento gradu

Ahmet Bajrić Blicko ima više od 40 godina fotoreporterskog iskustva, objavljujući fotografije u gotovo svim medijima u BiH, ali i širom Europe i svijeta. Poznat je kao jedini fotograf koji je 1995. godine ekskluzivno bilježio fotografijama proboj Srebreničana na slobodo kod Nezuka i Sapne. Upravo su njegove fotografije kasnije objavljivane u svim europskim i svjetskim medijima.
Ovogodišnja manifestacija počela je još prošlog tjedna, kad je na gradskim panoima na Korzu postavljena izložba fotografija »Srebrenica – Memento«. Izloženo je dvadeset umjetničkih fotografija, koje kronološki prikazuju stradanje Srebrenice, a za izložbu ih je pripremio Ivan Vranjić.

Većinu fotografija snimili su 1995. godine Ahmet Bajrić Blicko i Esad Lukač, dok je za ostatak zaslužan Ivan Vranjić. Na panoima se tako nalaze i fotografije koje je Vranjić snimio tijekom svojih boravaka u Srebrenici.

Mimohod sjećanja »Srebrenica svijetom hodi«, u znak sjećanja na 11. srpnja 1995. godine, kada su u Srebrenici snage Vojske Republike Srpske, pod zapovjedništvom Ratka Mladića, počinile genocid nad više od 8.000 Bošnjaka, već sedmu godinu zaredom u Rijeci organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Rijeke, uz podršku Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije te Kulturnog društva Bošnjaka i prijatelja »Ljiljan«.

Ove godine obilježava se 23 godine od stravičnog zločina u Srebrenici, kojega je Međunarodni sud pravde u Haagu 2007. godine službeno proglasio genocidom. Mimohodi sjećanja, uz Rijeku, održavaju se i u drugim gradovima Hrvatske te diljem Europe.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.