Privilegije za cijelu obitelj

Što piše u menadžerskom ugovoru ravnatelja Lučke uprave Rijeka Bojana Hlače?

Robert Frank

Visoke plaće, luksuzni hoteli, automobili, police osiguranja za cijelu obitelj, otpremnine, osigurana savjetnička mjesta... samo su dio ugovora dobro osiguranog čelnika Lučke uprave Rijeka ali i predsjednika Uprave Luke Rijeka, Denisa Vukorepe 



Kada ovog tjedna preuzme funkciju ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, Siniša Hajdaš Dončić suočit će se s problemima u rasponu od financiranja i gradnje željeznica, autoputa do Dubrovnika pa do menadžerskih ugovora ravnatelja ustanova te direktora u javnim i trgovačkim društvima koji se nalaze u zoni njegove nadležnosti.


Prema svojim posebnostima, ne treba sumnjati da će novom ministru posebno zanimljivi biti menadžerski ugovori ravnatelja Lučke uprave Rijeka dr. sc. Bojana Hlače i predsjednika Uprave Luke Rijeka Denisa Vukorepe. Iako predstavljaju poslovnu tajnu, njihovi su ugovori u posjedu Novog lista. Iz njih se razaznaje kako su se i Hlača i Vukorepa, a na Hlaču se to posebno odnosi, uoči stupanja na funkciju izuzetno dobro osigurali, i to bez obzira na rezultate koje budu ostvarivali.



– Honda Legend (kataloška cijena 477 tisuća kuna) 




– mobitel 


– plaćeni troškovi poslovnog savjetovanja, 


– reprezentacije,


– članarina, 


– domaća i strana stručna literatura, 


– posjete stručnim sajmovima i izložbama – 15 radnih dana godišnje, 


– stručni seminari, 


– usavršavanje stranih jezika  


– pet godišnjih osnovnih plaća u slučaju smrti ravnatelja  


– osiguranje liječničke njege u slučaju bolesti ravnatelja, uključujući i liječničku njegu bračnog druga i djece mlađe od 18 godina uz slobodu izbora liječnika, klinike i povrat troškova liječenja u Hrvatskoj 


– osiguranje njege za slučajeve liječenja u inozemstvu, kada je to opravdano, za ravnatelja Lučke uprave i obitelj uključujući djecu do 18 godina 


– osiguranje ravnatelja Lučke uprave od profesionalnih rizika 


– za slučaj da se Ugovor raskine prije ugovornog roka, ravnatelju Lučke uprave pripada naknada u visini jednogodišnje bruto plaće i osigurano radno mjesto.



Umjetnost i umješnost pregovaranja Bojana Hlače naspram članova Upravnog vijeća, prema njemu očito krajnje benevolentnog i popustljivog kod ugovaranja raznih odredbi priskrbili su mu ugovor s privilegijama koje predsjednici uprava ozbiljnih trgovačkih društava mogu samo sanjati. Nasuprot tome, Hlača je ravnatelj Lučke uprave koja je po svom pravnom statusu ustanova, što znači da svoju djelatnost ne obavlja prema tržišnim načelima, a financira se iz proračuna ili joj prihode osigurava država. Unatoč takvim okolnostima, Hlači je omogućen ugovor koji se službeno ne naziva menadžerskim, ali po svojim obilježjima ima sve elemente menadžerskog ugovora koje čak i nadilazi u nekim uobičajenim pravima potpisnika. 


“Ugovor o radu ravnatelja je uobičajeni Ugovor, kojeg nakon donošenja Odluke o odabiru ravnatelja i suglasnosti resornog ministra na istu Odluku, zaključuje s ravnateljem Upravno vijeće Lučke uprave Rijeka, sve to sukladno Statutu te Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama. Nadalje, sam tekst Ugovora o radu ravnatelja koji predstavlja poslovnu tajnu, prihvatili su jednoglasnom odlukom članovi Upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka. Također, visina plaće ravnatelja utvrđena je sukladno pozitivnim propisima RH, time da je u posljednje tri godine, Upravno vijeće na svojim sjednicama, između ostalog, donijelo Odluke kojima se, u cilju provođenja antirecesijskih mjera utvrđenih Odlukama Vlade RH, smanjuje visina plaće ravnatelja. Podsjećamo da članove Upravnog vijeća čini pet predstavnika koje imenuje Vlada RH, predstavnik Primorsko-goranske županije kojeg imenuje Župan, predstavnik Grada Rijeke kojeg imenuje gradsko ili općinsko poglavarstvo i predstavnik svih ovlaštenika koncesija koji obavljaju djelatnost na lučkom području, a kojeg imenuje Savjet za luke”, stoji u priopćenju Bojana Hlače.


Predsjednik Uprave Luke Rijeka Denis Vukorepa prema menadžerskom ugovoru određeno je vrijeme, od njegovog potpisivanja, primao plaću u iznosu pet mjesečnih neto plaća u Hrvatskoj, što bi mu sada donijelo oko 27 tisuća kuna. U međuvremenu, zbog štednje, plaća mu je limitirana na 3,2 prosječne plaće, na oko 17 tisuća kuna. Naravno, svo vrijeme ima pravo na korištenje službenog vozila, mobitela, pravo na korištenje kreditne kartice u poslovne svrhe, troškove službene reprezentacije, pravo na plaćeni sistematski pregled, ugovor o osiguranju za vrijeme trajanja obavljanja dužnosti.


»Ugovorom o osiguranju obuhvatit će se životno osiguranje te osiguranje za slučaj smrti ili invaliditeta koji mogu nastupiti kao posljedica nesreće na radu ili u vezi s radom ili profesionalnog oboljenja«, piše u Ugovoru. Piše i da »ovisno o ostvarenim rezultatima rada, Nadzorni odbor može Vukorepi, posebnom odlukom, odrediti visinu posebne nagrade«. 


Ono što, međutim, dodatno bode oči je odredba po kojoj »raskidom ili protekom roka na koji je Ugovor zaključen, Vukorepi ne prestaje radni odnos, već ga se Društvo obvezuje rasporediti na radno mjesto savjetnika Uprave uz pravo na naknadu plaće u iznosu od 80 posto osnovne mjesečne plaće koja iznosi pet prosječnih mjesečnih plaća u Hrvatskoj«. Dakle, neovisno o postignutim rezultatima, Vukorepa je i prije no što je zasjeo na mjesto predsjednika Uprave te pokazao koliko i da li vrijedi znao da ga čeka savjetničko radno mjesto koje znači lagodan i komotan život bez stresa i odgovornosti. Naravno, dok je predsjednik Uprave, prije no što jednog dana postane savjetnik Uprave, Vukorepa prema članku 13. menadžerskog ugovora ima pravo  »na smještaj u hotelima bez obzira na kategoriju«. Dakle, do 6 zvijezica! Predsjednik Uprave Luke Rijeka Denis Vukorepa u telefonskom nam je razgovoru poručio da nije u prilici komentirati svoj menadžerski ugovor, jer je u njemu propisano da su njegove odredbe poslovna tajna.


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista, u petak, 20. travnja 2012.