Nakon urušavanja dijela zgrade Transadrije

Stečajni upravljitelj znao da je dimnjak oštećen, kaže da je kiša spriječila sanaciju

Marinko Glavan

Štetu smo bili uredno prijavili, osiguravajuća kuća odobrila je isplatu odštete, a već smo odabrali i izvođača radova za sanaciju krovišta, no stalne kiše u zadnja dva mjeseca onemogućile su početak radova



RIJEKA Urušavanje dijela dimnjaka kroz strop dvorane Transadrije za vrijeme sjednice Partnerskog vijeća PGŽ-a nije posljedica lošeg održavanja zgrade, nego bure, kategorički je nakon incidenta ustvrdio stečajni upravitelj Transadrije Zdravko Čupković.


Kapa dimnjaka koja je probila svod dvorane načinjen od pleksiglasa, čiji su se komadi razletjeli po sudionicima sjednice, srušila se, kaže Čupković, uslijed spleta nesretnih okolnosti. Dimnjak je, naime, zajedno s dijelom krovišta zgrade Transadrije bio oštećen za orkanske bure potkraj prošle godine, a upravo je ovih dana trebala započeti sanacija štete, no jučerašnja bura preduhitrila je građevinare.


– Štetu smo bili uredno prijavili, osiguravajuća kuća odobrila je isplatu odštete, a već smo odabrali i izvođača radova za sanaciju krovišta, no stalne kiše u zadnja dva mjeseca onemogućile su početak radova. Taman kad se vrijeme popravilo i kad je popravak trebao započeti, srušila se kapa dimnjaka, objašnjava Čupković.




Stečajni upravitelj tvrdi kako je spreman podastrijeti dokumentaciju koja će potkrijepiti njegove tvrdnje, kao i to da se zgrada Transadrije, bez obzira na stečaj, uredno i redovito održava.


– Samo u zadnjih dvanaest mjeseci na održavanje je utrošeno oko sto tisuća kuna, tako da ne može biti govora o tome da je ona slabo održavana, kaže Čupković.


Stečajni upravitelj jučer je, odmah nakon urušavanja dijela dimnjaka, pozvao stručnjake koji su pregledali ostatak dimnjaka, kao i okolno krovište.


– Utvrđeno je da nema nikakve opasnosti od daljnjeg urušavanja pa ćemo odmah započeti sa sanacijom oštećenog stropa dvorane, kako bi omogućili njeno nesmetano korištenje. Dvorana u prizemlju koristi se gotovo svakodnevno te donosi znatne prihode Transadriji u stečaju, dovoljne da pokriju godišnje troškove održavanja zgrade. Stoga nam je vrlo važno da dvoranu čim prije stavimo u funkciju, ističe Čupković.


Upravna zgrada Transadrije već je šest puta bila nuđena na javnim dražbama Trgovačkog suda, u sklopu stečajnog postupka tvrtke. Iako joj je cijena s početnih 11,25 milijuna eura u međuvremenu spuštena na 8,4 milijuna eura, ponuda na dražbama nije bilo. Prodano je tek nekoliko poslovnih prostora u prizemlju zgrade koji su na dražbama postigli vrlo dobre cijene. Za glavni dio zgrade interesa nema, što pokazuje svu slabost riječkoga gospodarstva jer riječ je o jednoj od najatraktivnijih nekretnina u gradu.