"Primorjaši" najbolji

Sanja Jovanović i Samir Barać najbolji sportaši Rijeke u 2012.

Denis Frančišković

Uspjeh dvoje »primorjaša«, plivačice i vaterpolista, označen je kao najveći pojedinačni doseg u riječkom sportu, dok su kod ekipa to rezultati odbojkašica »Rijeke« i vaterpolista »Primorja«



RIJEKA Sanja Jovanović, plivačica »Primorja CO« i Samir Barać, vaterpolist »Primorja EB«, sportaši su grada Rijeke za 2012. godinu. U izboru Riječkog sportskog saveza za minulu riječku sportsku godinu najzaslužniji su tako »primorjaši«, Sanja koja je dvaput zasjala sa srebrnim odličjima, na europskoj i svjetskoj smotri u malim i velikim bazenima na 50 metara leđno, i Samir koji je kao kapetan predvodio hrvatsku vaterpolsku reprezentaciju na putu do olimpijskog zlata. Aktualni predsjednik RSS-a nije mogao nazočiti proglašenju i druženju sa sportašima, nakon što ga je shrvala gripa pa je nagradu preuzeo njegov suigrač Ivan Krapić.


– Ovo mi je vekiki poticaj za dalje. Treba samo nastaviti raditi – rekla je Sanja.


Bitno preživjeti


Vodio je Barać i svoje »primorjaše« na putu zapaženih uspjeha, triju srebrnih odličja (Euroliga, PH, Jadranska liga) te zlata u Kupu Hrvatske. Upravo je vaterpolski sastav »Primorja EB« pod vodstvom Ivana Asića proglašen najuspješnijom muškom ekipom, dok je u konkurenciji ženskih sastava to priznanje ponio HAOK »Rijeka«. A Riječanke predvođene Igor Lovrinovim još su jednom potvrdile svoju dominaciju na domaćim parketima, osvojivši dvostruku krunu, prvenstvo i Kup Hrvatske.





– Kamo sreće da je primjerice gospodarska bila uspješna kao sportska 2012. godina. Bila je to izuzetno uspješna sportska godina, u ne baš lakim okolnostima. Pokazano je puno sportskog elana i energije u nezavidnoj financijskoj situaciji. Ako ne bude bolja, neka se sportska 2012. barem ponovi – rekao je gradonačenik Vojko Obersnel.



– Ova godina? Bitno je preživjeti. Šalim se… Bilo bi sjajno ponoviti sadašnje rezultate – znakovito je ustvrdio trener Lovrinov.


Posebna priznanja


Osim druženja i svečanosti pod vodstvom Jose Krmpotića bila je to i večer posebnih priznanja. Za najuspješnijeg sportaša u konkurenciji onih s invaliditetom proglašen je Miroslav Matić, dok je posebno prizanje za izuzetna sportska dostignuća dobila Milka Milinković. Nagrađen je i izuzetan doprinos sportu grada Rijeke  Damir Mišković, predsjednik HNK »Rijeka« i član vodeće strukture fondacije Social Sport koja je praktički održala na životu nekolicinu riječkih klubova. Miškovića također nije bilo u Bonaviji pa je zaslužena nagrada uručena njegovoj supruzi Snježani.


Lanu Zbašnik, sve zapaženiju mladu skijašicu »Rijeke, također su spriječile obveze u dolasku, a među posebnim laureatima našla se kao dobitnica nagrade Kluba riječkih olimpijaca. Nagrada je pripala i zaslužnom sportskom veslačkom djelatniku Veljku Margitiću rođenom 1921., a Robertu Zekiću zahvala za poseban doprinos u radu Riječkog sportskog saveza čiji je bio dugogodišnji predsjednik.