Novi predsjednik MRK Zamet

Devčić: Ne dolazimo s kamionom novca, ali dugove ćemo platiti

Igor Duvnjak

Upoznati smo sa stanjem u blagajni, dugove od dva milijuna kuna planiramo sanirati tijekom iduće sezone, zajedno s podizanjem kvalitete u sportskom smislu – kaže Devčić 



RIJEKA »Sede vacante« ili upražnjena stolica u vodstvu Muškog rukometnog kluba »Zamet« konačno je popunjena, dugo najavljivani dolazak Vedrana Devčića na mjesto Zlatka Kolića, koji je bio predsjednik kluba od 2007. godine, dogodio se na skupštini održanoj prošlog utorka. Stari predsjednik predao je štafetu Devčiću uz napomenu da su treneri Valter Matošević i Marin Mišković uz pomoć Alvara Načinovića ukupnim sedmim mjestom u redovnom dijelu natjecanja ostvarili najbolji najbolji rezultat otkad je on u klubu. Konstatacija stoji, pogotovo kada se uzme u obzir da je struka radila u nezapamćenim organizacijsko-financijskim klupskim problemima te je čak bilo upitno hoće li momčad započeti prvenstvo. Riječki ljubitelji rukometa žele to sve zaboraviti kao ružan san, nadajući se boljim danima.


  – U rukometu sam od 1987. godine i jako dobro poznajem situaciju. Mislim da je pred nama svijetla budućnost u svakome smislu. Upoznati smo sa stanjem u klupskoj blagajni, dugove od dva milijuna kuna planiramo sanirati tijekom iduće sezone, zajedno s podizanjem kvalitete u sportskom smislu – poručio je Devčić. – »Zamet« ima najjaču bazu u mlađim kategorijama u državi. Nije čudno što u svakoj generaciji ovaj klub daje nekoliko državnih prvaka i reprezentativaca.


   Najjača uprava


Novi direktor »Zameta« postao je nekadašnji rukometaš i trener Vedran Babić. U novoj upravi su direktor Hotela Kontinental Damir Balenović, član Uprave METRO-a Marinko Blečić, član Uprave INA-e Ivan Krešić, odvjetnik Miljenko Mrakovčić, v.d. pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Igor Načinović, Vjekoslav Mišo Sardelić, desetljećima aktivan u klubu kao igrač i stručnjak, te Goran Stašek, rukometni djelatnik aktivan u »Matuljima«.




  – Dugo smo slagali ovo vodstvo. Od kada je Hrvatske, to je po imenima i funkcijama najjača uprava »Zameta« – hvali Devčić novo čelništvo. – Ključno je u što kraćem vremenskom razdoblju financijski konsolidirati klub jer bez financijskih temelja ništa nije moguće. Drugi cilj je nastaviti dobar rad i poboljšati suradnju sa svim riječkim klubovima oko mlađih kategorija. Rijeka ima možda najjači rukometni bazen u Hrvatskoj. Prva ekipa je zbog besparice, silom prilika, funkcionirala s mladim riječkim dečkima. Oni su s riječkim trenerima ostvarili najbolji rezultat u prošlih desetak godina. To je put kojim će ići klub pod našim vodstvom.


  Devčić se osvrnuo na prve operativne poteze.


   Plaće i dugovi


– Sezonu treba tehnički privesti kraju, treba odigrati sve utakmice i otići na sva gostovanja. To neće biti lako. Jasno, igračima i trenerima treba isplatiti plaće jer je zaostatak priličan. Dečkima je rečeno da će dinamika isplata biti redovita i da će se dug polako smanjivati. Ne dolazimo s kamionom novaca, ali u nekom vremenu će dug doći do nule – rekao je nadajući se pritom da upravu više neće iznenađivati druga dugovanja, ovrhe i blokade računa. – Prošloj upravi su »kosturi izlijetali iz ormara«, mučili su je sudski postupci. Mislim da znamo koja su dugovanja i »nema kostura iz ormara«. U najkraćem roku ćemo kontaktirati klupske vjerovnike i dogovoriti dinamiku otplate i dinamiku novih poslova. Ne bih se hvatao ovoga da ne mislim da se može složiti računica »koja će držati vodu«.


  MRK »Zamet« je dao olimpijske pobjednike i svjetske prvake, dobio je i novu dvoranu, ali umjesto velikih utakmica igra predstave za »rodbinu i prijatelje«.


  – One 1987. godine kada sam ušao u rukomet u Dvorani mladosti na Trsatu igralo se Svjetsko juniorsko prvenstvo. Došli smo u dvoranu četiri sata prije utakmice za treće mjesto kako bismo našli mjesto na tribinama. Uz to, »Zamet« je igrao Prvu jugoslavensku ligu i tražilo se mjesto više – prisjeća se Devčić. – U ovome gradu imamo prekrasnih sportskih priča u vaterpolu, nogometu, košarci. Ostao je samo rukomet koji je bio istaknut. Postoje svi preduvjeti da se i na rukometnim utakmicama traži ulaznica više. Ne bih se hvatao ovoga da ne vjerujem da će ovo biti uspješna priča.