Jednoglasno

Šovinističke izjave o Srbima i vrbama ipak ju skupo stajale: Ivona Milinović isključena iz HDZ-a!

Damir Cupać

U riječkom HDZ-u su uvjereni da je njezino samopouzdanje bilo rezultat krive procjene da će iza nje stati potencijalni kandidat za čelnog čovjeka HDZ-a Davor Ivo Stier s kojim je u dobrim odnosima još od kada je radila u njegovom kabinetu u Europskom parlamentu



Časni sud primorsko-goranskog HDZ-a jednoglasno je donio odluku o isključenju gradske vijećnice Ivone Milinović iz HDZ-a. Na taj je način okončana višemjesečna politička agonija koja je započela gostovanjem Ivone Milinović u jednom podcastu koje je završilo na najgori mogući način – njezinim izjavama o Srbima i vrbama, a što je bilo previše šokantno za riječki HDZ koji već godinama radi sve kako bi sa sebe skinuo stigmu radikalno desne stranke, a što je politički kontekst koji u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji ne prolazi.


Nazvali smo Ivonu Milinović kako bi uzeli izjavu nakon isključenja iz stranke, ali ona je rekla da nije dobila nikakvu službenu obavijest i da ne bi željela ništa komentirati u ovom trenutku. Ona je na konferenciji za novinare prije otprilike mjesec i pol dana, nakon što je podnijela ostavku na mjesto predsjednice Odbora Gradskoga vijeća za nacionalne manjine, ocijenila da ne bi trebalo biti nikakve stegovne mjere u njezinom slučaju, zbog toga što su njezine izjave izvučene iz konteksta, zato što je krenula predizborna kampanja za predsjendičke izbore, a očekuju se i unutarstranački izbori, te je još jednom naglasila da se ispričava svima koje je povrijedila.


Dobra sa Stierom


Tada na pitanje hoće li vratiti mandat u Gradskom vijeću nije željela ni odgovarati jer joj se scenarij isključenja činio nevjerojatnim.





Gradska vijećnica HDZ-a u Rijeci Ivona Milinović presudila je sama sebi kada je gostovala u desničarskoj emisiji »Podcast Velebit« krajem rujna ove godine. Ona i voditelj Marko Jurić komentirali su situaciju u Rijeci i dotakli su se navijačke pjesme Torcide: »Šugava Rijeko, smrdljivi grade pobit ću pola tvoje Armade. Šugava Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba«.


– Nemam ništa protiv navijačkog folklora, ali Torcida ovime nanosi političku štetu. Stvarno je neprimjereno pjevati takve pjesme i davati argument Pupovcu da sutra plače, evo Hrvati su fašisti. Ako ćemo baš bit bezobrazni, ljudi trebaju znat da u Rijeci postoji 6,5 posto Srba. Nama ne trebaju nikakve vrbe. Možda po nekim selima u Dalmaciji gdje ih ima 30, 40 posto, rekla je tada Milinović.


A onda je kritizirala Torcidine antisrpske ispade kao »orjunašku politiku« jer takvi napadi na Srbe daju argumente Pupovcu. Kada ju je voditelj upozorio da je spominjanje vrba neprimjereno, ona je navela da je to kontekst ako ćemo biti bezobrazni i dodala kako je Torcida uvrijedila Rijeku. Složila se s voditeljem da naravno naravno da ne treba vrba, već je to ako ćemo ići jezikom ulice«.



U riječkom HDZ-u su uvjereni da je njezino samopouzdanje bilo rezultat krive procjene da će iza nje stati potencijalni kandidat za čelnog čovjeka HDZ-a Davor Ivo Stier s kojim je u dobrim odnosima još od kada je radila u njegovom kabinetu u Europskom parlamentu.


Predsjednik riječkoga HDZ-a Lucijan Vukelić kaže da mu je žao kada se isključuje bilo koji član HDZ-a, ali da je u ovom slučaju odluka Časnog suda logičan epilog nečijih postupaka koji su za svaku osudu.


– Mi smo kao Predsjedništvo riječkog HDZ-a rekli svoje i zatražili očitovanje Županijskog časnog suda. Odluka je jednoglasno donijeta i ne bih je previše komentirao, izjavio je Vukelić.Pitali smo ga što će biti s vijećničkim mandatom i hoće li HDZ tražiti da ga Ivona Milinović vrati.

– Kao što znate, vijećnički mandat pripada osobi, a ne stranci. Zbog toga je odluka na Ivoni Milinović. Podsjetio bih samo da je svojevremeno naš županijski politički tajnik Dinko Beaković vratio mandat gradskoga vijećnika PGS-u nakon što se učlanio u HDZ. Dakle, riječ je o moralu i osobnoj odluci pa ne bih prejudicirao što će Ivona Milinović napraviti jer je to isključuvo njezina odluka, naglasio je Vukelić.


Gradski odbor riječkog HDZ-a početkom listopada ove godine većinom je glasova potvrdio odluku Predsjedništva koje je jednoglasno odlučilo zatražiti stegovne mjere, ocijenivši da su njezine izjave na jednom podcastu kada je komentirala navijačku pjesmu Torcide neprihvatljive.



Politički uzlet Ivone Milinović, barem u javnosti, počeo je na zadnjim lokalnim izborima kada je prepoznata kao mlada snaga riječkoga HDZ-a koja ima iskustvo rada u Bruxellessu. Bila je visokorangirana na listi HDZ-a na lokalnim izborima i ušla je u gradski parlament. Na početku je bila predsjednica Kluba vijećnika te stranke, ali budući da su njezini istupi bili sve agresivniji, ipak je smijenjena, a na njezino mjesto došao je Josip Ostrogović. U gradskom parlamentu, naročito na početku mandata, sve je činila kako bi u suradnji s tadašnjim Srednjim blokom, zagorčala život gradonačelniku Vojku Obersnelu. Bilo je to dinamično političko razdoblje jer je SDP izgubio većinu. No, sve se promijenilo kada se Srednji blok raspao, a Obersnel dobio najprije podršku HNS-a, a odnedavno i Liste za Rijeku. Politička oporba izgubila je snagu, ali Ivona Milinović i dalje je najžešće kritizirala gradsku politiku.


Teško je reći što će ona sada napraviti kada je riječ o vijećničkom mandatu, ali može se pretpostaviti da će mandat zadržati i početi djelovati kao neovisna vijećnica. Ne treba isključiti ni to da se priključi nekoj radikalno desnoj stranci kojoj politički diskurs Ivone Milinović neće smetati. Jer, upravo iz takvog političkog miljea ona dobija vrlo snažnu podršku za svoje političke stavove i istupe.



– Navedeno medijsko gostovanje nije bilo koordinirano s HDZ-om te se ograđujemo od svake izjave vijećnice Milinović. Na stranačkim tijelima raspravit ćemo o navedenom te donijeti odluku o daljnjem tijeku pokretanja stegovne mjere, priopćeno je tada s Jadranskog trga 1, odmah nakon što su se u medijima pojavili citati s apsolutno skandaloznim i nedopustivim riječima Ivone Milinović.


Posipanje pepelom


Činjenica je da se Ivona Milinović odmah ispričala nakon što su citati s njezinog gostovanja dospjeli u javnost. Tvrdila je da nije mislila ono što je izrečeno i da su njezine riječi izvađene iz konteksta. Ipak to je gostovanje bilo nešto preko čega HDZ nije želio prijeći, tim više što Ivoni Milinović to nije bio prvi šovinistički ispad. Počela je s s krajnje dvojbenim stavovima napadati projekt postavljanja višejezičnih ploča u riječkom Starom gradu, a svakako joj u prilog nije išlo pretjerano istupanje na društvenim mrežama. U HDZ-u su ocijenili da se jednostavno »otela kontroli« i da vodi neku svoju politiku mimo tijela stranke.


U sjeni njezinih izjava o (ne)prihvatljivom broju Srba u Rijeci i po dalmatinskim selima ostale su ocjene o politici SDSS-a i Milorada Pupovca koji je partner HDZ-u na nacionalnoj razini. Riječki HDZ-ovci tvrdili su da je takvim istupima izgubila svaki kredit kod Andreja Plenovića i da je samo pitanje vremena kada će se okončati procedura s nedvojbenim ishodom – a to je izbacivanje iz stranke.