Riječki Pokret otpora traži istragu protiv Slavka Linića

Šota i drugi privedeni nakon što su razvukli transparent “Velikani koji su zadužili nas i našu djecu”

Damir Cupać

Točno u podne na Korzu ispred ulaza u gradsku upravu razvili su transparent, a ispod napisa bilo je deset zvijezda petokraka, a u njima imena Slavka Linića, Veljka Miškulina, Dorisa Hrasta, Jasne Jurković Kralj, Sajonare Čuline i dr.



RIJEKA – Pripadnici riječkog Pokreta otpora predvođeni Slavicom Šotom točno su u podne na Korzu ispred ulaza u gradsku upravu razvili transparent »Velikani koji su zadužili nas i našu djecu«, a ispod napisa bilo je deset zvijezda petokraka, a u njima imena Slavka Linića, Veljka Miškulina, Dorisa Hrasta, Jasne Jurković Kralj, Sajonare Čuline, Višnje Felker, Vojka Obersnela, Senke Šubat, Miljenka Kurobase i Mirka Pavičića.


Nakon toga Pokret otpora preselio se ispred Gradske vijećnice na Korzu 16, a Šota je pojasnila da je javni istup poziv glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu da se očituje u kojoj je fazi istraga protiv Slavka Linića, a nakon navoda bivše tajnice u JPS-u da je vlasnik računa u Trstu preko kojega se isplaćivao novac u vezi s privatizacijom te riječke tvrtke.


– Dokazali smo da Linić ima račun u Trstu jer je naš član Radovan Smokvina uplatio 100 eura na njega. Sada je Linić još jednom dokazao da je riječ o njegovom računu jer je taj novac vraćen Radovanu Smokvini bez naplate bankarske provizije. Mi smo trenutno na pola puta kada je riječ o našem cilju da Linić završi u zatvoru jer je bacio Hrvatsku na koljena. Imamo dokumentaciju o svemu i tražimo da DORH odradi svoj posao do kraja, izjavila je Šota. Ona je dodala da su zbog svojih istupa članovi Pokreta otpora proganjani, da im stižu porukama prijetnje smrću, da im se pretresaju stanovi.




– Sve to ukazuje na to da smo učinili pravu stvar i da smo na pravom putu. Nećemo se preplašiti i odustati. U isto vrijeme Linić na javnoj televiziji dobija prostor i poziva se na narod, proziva vladu, kao da on nije bio sastavni dio iste te vlade. Nećemo pasti u depresiju i apatiju i ići ćemo do kraja. Deset ljudi s našega transparenta je naš cilj, a ako padne Linić, svi oni padaju, uvjerena je Šota kojoj nije jasno od čega živi 25.000 nezaposlenih Riječana, zbog čega šute i ne izađu na ulicu.


Roditelji krajem 2006. godine poginulih sestara na Grobniku, Dragutin i Ljubica Filipović, uvjereni su da bi se sve pomaklo nabolje kada bi policija i DORH radio svoj posao.


– Naše kćeri, Višnju i Gordanu, 15, prosinca 2006. godine netko je ubio. Bilo je petnaest svjedoka koji su vidjeli automobil koji je došao iz suprotnog smjera, znamo da je riječ o BMW-u, znamo registarske pločice, znamo i tko je bio taj vozač. Ali nitko ništa ne želi poduzeti, već sve zataškavju. Godinama na tom slučaju nisu poduzimane istražne radnje. Kada bi se predmet nekome dodijelio on bi na njemu radio šest mjeseci pa bi se onda prebacio na nekoga drugoga. Nama je tajnik tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka rekao da znaju tko je bio u vozilu koje je došlo iz suprotnog smjera. Ali, nitko ništa ne želi poduzeti.To se mora promijeniti, izjavio je Filipović.


Nakon konferencije za novinare policija koja je u međuvremenu došla, kao i zaštitari, pokušali su oduzeti transparent članovima Pokreta otpora, došlo je do naguravanja, a na kraju su svi privedeni u policiju jer nije prijavljen javni skup.