Oprez u prometu!

Snijeg zabijelio Kvarner: zimski uvjeti na cestama u Rijeci i okolici

Davor Žic

Riječka zimska služba je u trećem stupnju pripravnosti, što znači da su na terenu svi raspoloživi ljudi i mehanizacija, ali čišćenje se odvija vrlo sporo. Problema ima i u javnom gradskom i prigradskom prometu



RIJEKA Snježno jutro u Rijeci donijelo je već uobičajene probleme u prometu, ali i prekrasnu sliku primorske zimske idile u gradu prekrivenom snijegom ali okupanom suncem. 


U ranijim jutarnjim satima dobar dio gradskih i prigradskih autobusa ili nije uopće prometovao ili su vozili na skraćenim linijama, no kako su glavne riječke prometnice prilično brzo očišćene od snijega tako se i prometna slika postupno počela normalizirati, iako problema u javnom prometu još uvijek ima


Iako je nekima donio nevolje, snijeg je, u kombinaciji s lijepim, sunčanim jutrom mnoge Riječane izmamio iz kuća i stanova na otvoreno. Poseban je ugođaj vladao i na glavnoj riječkoj Tržnici gdje je i trgovaca i kupaca bilo daleko manje nego inače, ali one najupornije ništa nije moglo spriječiti u uživanju u uobičajenom subotnjem ritualu.




Uživali su u snježnom okruženju i nešto stariji njihovi sugrađani, primjerice na Trsatu, gdje su terase kafića oko svetišta bile više nego pristojno popunjene ljubiteljima jutarnje kave na svježem zraku.


Problema ima i u riječkom javnom gradskom i prigradskom prometu o čemu više možete doznati na web stranici Autotroleja gdje se podaci redovno ažuriraju.


U Rijeci je na snazi treći stupanj pripravnosti Zimske službe koja je čitavog dana čisti i posipa ceste prema prioritetima zimskog održavanja, a i dalje vrijede zimski uvjeti te je obavezna upotreba odgovarajuće zimske opreme. Prema vremenskoj prognozi, manje količine snijega bile su moguće tijekom noćnih sati na nedjelju, nakon čega će snijeg preći u kišu. 


Zimski uvjeti proglašeni su i na većini cesta na području Labina, Viškova, Klane, Matulja i Kastva, Donje Stubice, u zaleđu Opatije, Mošćeničke Drage i Lovrana te na otocima Krk, Cres i Lošinj.  Sljemenska cesta, Istarski ispilon, Jadranska magistrala na dionici Senj-Karlobag (D8) i D23 Žuta Lokva-Senj su otvorene za sva vozila uz obaveznu zimsku opremu.


Koje su ceste zatvorene zbog zimskih uvjeta možete provjeriti na stranicama HAK-a


Snijeg je neumoljivo padao tijekom noći s petka na subotu i na Liburniji koja je  subotnje jutro dočekala prekrivena bijelim pokrivačem. Najviše su zameteni bili Matulji, u kojima je na pojedinim područjima napadalo i do trideset centimetara snijega. Međutim, iako je snijeg pao u velikim količinama, one su ipak bile daleko manje od »rekordnih« padalina otprije desetak dana. Zimske službe su tako pravodobnim i kvalitetnim intervencijama jučer bile u prilici popraviti nedavno nezadovoljstvo zbog neočišćenih prometnica i zaleđenih nogostupa.