Slučaj o kojem je pisao naš list natjerao nadležne na reakciju

Slučaj Brozičević: Ministarstvo zdravlja šalje inspekciju u KBC Rijeka

Robert Frank

Ministarstvo nije znalo za slučaj Bribirke Marice Brozičević koja je u riječkom KBC-u nakon rutinske operacije postala 100-postotni invalid. Brozičević smatra da se to dogodilo zbog liječničke pogreške te je tražila odštetu od KBC-a i isplatu osiguranja od CO-a, no nagodbe nema i pravdu mora tražiti na sudu



RIJEKA » Nakon rutinske operacije podizanja mokraćnog mjehura u svibnju 2011. godine Bribirki Marici Brozičević utvrđen je 100-postotni invaliditet, i to kao direktna posljedica, kako ona drži, liječničke pogreške. Posljedice za 68-godišnju Bribirku operiranu u riječkom KBC-u ostale su strašne: inkontinencija i paraplegija.


  Iz Ministarstva zdravlja poručuju da će u ovom slučaju, s kojim nisu dosad bili upoznati, »pokrenuti postupak inspekcije, odnosno da će se na terenu izuzeti dokumentacija i kroz razgovor će se pokušati utvrditi činjenice o svemu što se događalo«.


  Marica Brozičević je, nakon neuspješnih pokušaja nagodbi s KBC-om Rijeka i Croatia osiguranjem, kojom prilikom je pokušala dogovoriti visinu odštete za koju smatra da joj pripada, podignula tužbu i protiv bolnice i osiguravatelja. No do okončanja sudskog postupka u kojem traži da joj se jednokratno isplati određeni iznos za pretprljene bolove, šok, stres, te teške posljedice neuspješne operacije, proći će godine.




Upravo činjenica da KBC Rijeka i CO ne prihvaćaju nagodbu, već pacijenta nad kojim je očito izvršena problematična operacija upućuju na sudski postupak, otvara mnoga pitanja o pravima pacijenata koji su nakon operacija postali 100-postotni invalidi. Naravno, uvijek je ključno pitanje, posebno kad je riječ o pravu na isplatu odštete, radi li se o liječničkoj pogrešci ili komplikacijama.


  Predsjednik Hrvatskog pokreta za prava pacijenata prof. dr. Mirko Štifanić kaže da se pogreške liječnika događaju te da su u nekim državama na vrlo visokom mjestu kao uzrok smrtnosti.


  – No pogreške su i prilika da se stvarnost u bolnicama vidi onakvom kakva jest, da se pogreške evidentiraju i građane obavijesti gdje se i zbog čega pogriješilo te što se poduzelo da se pogreška ne ponovi – kaže Štifanić.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista.