Start-up projekt

Slagalica Braille Riddles: Originalne riječke puzzle za slijepu i slabovidnu djecu

Vedrana Simičević

Mladi multidisciplinarni tim razvija seriju edukativnih pomagala za slijepe i slabovidne osobe, primarno dječjeg uzrasta, koristeći tehnologiju 3D printa kako bi pojeftinili izradu i pomagala učiniti dostupnijim 



Domišljatost, kreativnost, primjenjeno znanje i osjećaj za potrebe zajednice i društvenu odgovornost pojmovi su koji najbolje opisuju originalni »start-up« projekt grupe studenata iz Rijeke koji su odlučili udružiti svoje vještine i osmisliti krajnje originalan edukativni proizvod – atraktivne, a pristupačne slagalice za slijepu i slabovidnu djecu.


Projekt pod imenom »Braille Riddles« inicirali su Martina Sedlić i Toma Babić, studenti Medicinskog fakulteta u Rijeci, inspirirani tečajem tehnologije 3D modeliranja i printa koji su odlušali u riječkoj agenciji Porin.


Tamo su upoznali dr. sc. Svena Maričića, riječkog »gurua« medicinske primjene 3D printa koji ih je potaknuo da i sami pokrenu start-up incijativu. Dvojac je potom okupio tim kolega s Medicinskog fakulteta, a zajednički je brainstorming ubrzo iznjedrio nekoliko ideja.




– Kako smo svi s »medicine« i našu buduću profesiju doživljavamo više kao poziv nego kao posao, sve naše ideje su išle u smjeru toga da želimo napraviti nešto što će pomoći društvu. Na kraju smo se odlučili za puzzle za slijepe i slabovidne jer smo shvatili da tako nešto uopće ne postoji na tržištu, pojašnjava nam Martina.


Kako im je od početka bilo jasno da je za realizaciju jednog takvog projekta potreban multidisciplinarni pristup, u ekipu su uključili i poznanike sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta i Fakulteta elektrotehnike i računarstva. U timu su pored Toma kao voditelja i Martine tako još i Dino Alagić, Maja Buljan, Dario Džepina, Ante Gugić, Josip Šore i Lovro Ivanković.


Dvije nagrade


Njihove slagalice zasad su i dalje u fazi razvoja, no da projekt ima velike šanse za uspjeh pokazalo je već u listopadu ove godine osvojeno drugo mjesto na »Balkan Start:up« natjecanju koje je okupilo najbolje start-upove jugoistočne Europe. Nedavno je pak »Braille Riddles« osvojio i prvo mjesto na na nacionalnoj razini natjecanja Startup Europe Awards u kategoriji društveno korisnih start-upova, pa će u proljeće 2017. godine sudjelovati kao predstavnik Hrvatske na europskom natjecanju Startup Europe Awards. Na istom je natjecanju ovaj riječki start-up osvojio i nagradu publike kao projekt od najveće društvene koristi među predstavljenim kandidatima.


Iako »na prvu loptu« cijela ideja zvuči jednostavno, njena realizacija je zapravo vrlo kompleksna. Edukacijska pomogala za klince koji ne vide dobro ili ne vide uopće nisu ni česta, a ni jeftina pojava na svjetskom tržištu, pa je mlada ekipa u projektnom smislu morala krenuti »od nule«.


Tehnologija 3D modeliranja i printanja poslužila je pri tome kao idealna platforma za izradu prototipa – prvi korak bila je izrada računalnog modela, na temelju kojeg je potom uslijedilo 3D printanje prototipa samih pomagala. Ukoliko bi došlo do faze veće produkcije, mogućnost 3D modeliranja kalupa za lijevanje plastike – koja je odabrana kao osnovni materijal – znatno bi pojeftinila izradu i omogućila širu primjenu i veću dostupnost onima kojima je to potrebno, ističu autori projekta.


Interaktivna vježba


Što se pak osmišljavanja samih slagalica tiče, pomoć su autori projekta imali od stručnjaka iz nekolicine udruga i institucija, posebice Centra za odgoj i obrazovanje »Vinko Bek« čiji su djelatnici i mali korisnici »testirali« prototipe slagalica, te potom timu dali korisne savjete kako unaprijediti prototip.


– Imali smo dosta dilema, primjerice koliki će biti font Brailleove abecede, a najveći je izazov bilo osmisliti nešto što će biti što jednostavnije, jer slijepoj i slabovidnoj djeci višak obilježja na slagalici može odvući pažnju. I dalje radimo na poboljšavanju nekih detalja kao što su same »točke spajanja«, obzirom da nekome tko ne vidi nije nimalo lagano spojiti četiri komada slagalice, priča nam Martina.


Slagalice je tim osmislio kroz dva modela – za djecu do 7 godina zamišljene su jednostavne slagalice namijenjene učenju Brailleovog pisma. Kako nam je pojasnila Maja Buljan, radi se o slagalicama u obliku kocke, s time da svaka kocka na sebi ima jedno slovo Brailleove abecede, pa se kocke mogu međusobno slagati u riječi. Rezultat je svojevrsna interaktivna vježba slaganja kockica i učenja slova.



Ekipa iza projekta Braille Riddles ističe postojeću tehnologiju 3D modeliranja i printanja kao alternativni pristup klasičnoj i za naše prostore suviše skupoj i nedostupnoj proizvodnji ovakvih edukacijskih pomagala.


– Tehnologija 3D modeliranja i printanja omogućila nam je izradu prototipa, no trenutno je ta ista tehnologija neprilagođena za izradu više serija, pa smo rješenje pronašli u lijevanoj plastici. Uz pomoć te tehnologije mogli bi postići optimalnu cijenu proizvoda. Strojevi za to također su skupi – koštaju otprilike 70 tiisuća eura, no na našu sreću pronašli smo potencijalnog partnera, firmu koja ga već posjeduje. Ideja im se jako sviđa i voljni su surađivati s nama, poručili su iz tima.



Taktilne preslike


Djeci od 7 do 12 godina namijenjene su pak složenije slagalice prilagođene njihovom obrazovnom programu. Radi se o seriji »taktilnih« puzzli koje na sebi imaju reljefne obrise raznih predmeta iz okoline i naziv tih predmeta na »brajici«. Djeca s njima mogu slagati sliku nekog objekta i usput uče kako se on piše na Brailleovoj abecedi. Iznad 12 godina koristile bi se kompleksne slagalice koje zahtijevaju primjenu logičko-matematičkih načina zaključivanja.


Poslovni plan za »Braille Riddles« predviđa da će timu za izradu 3000 setova od deset različitih slagalica trebati početna investicija od 30 tisuća eura, što bi pokrilo izradu kalupa za lijevanje plastike, troška materijala i ambalaže. Iz te početne investicije, nada se tim, mogli bi osigurati svim hrvatskim obrazovnim institucijama besplatno po jedan set, dok bi ostatak prodavali zainteresiranim institucijama po Europi i svijetu.


Osim što i dalje razvijaju prototip, tim iza »Braille Riddles« projekta trenutno u partnerstvu s Muzejom grada Rijeke i tvrtkom Ericsson Nikola Tesla priprema taktilne preslike izložbenih primjeraka numizmatičke izložbe »Vrijeme je novac«, koja se otvara u prosincu 2016. godine. U sklopu međunarodnog projekta taktilne umjetnosti »Touch the Art«, članovi tima pozvani su i da održe predavanja i radionice na temu 3D modeliranja.