Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. veljače 2020.
Zlatno pero

Sjećanje na legendarnog glavnog urednika: Prije točno 21 godinu napustio nas je Veljko Vičević

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 8. studeni 2018. u 9:53 2018-11-08T09:53:21+01:00

Novi list je imao sreću da je baš Veljko potpisao tih njegovih 2.615 brojeva u najturbulentnijim vremenima novije povijesti

Danas se navršava točno 21 godina otkako nas je iznenada i prerano napustio legendarni urednik Novog lista Veljko Vičević.

Veljko je rođen u Podčudniću 1953. godine, a nakon školovanja, novinarstvom se počeo baviti 1974. god. po završetku Ljetne škole novinarstva, surađujući u sportskoj rubrici "Novog lista" i zagrebačkim "Sportskim novostima".

Stalni posao u Novom listu dobio je 1981. godine. Nije ga Novi list zaposlio kao novinara već na mjesto korektora i lektora, no samo zakratko jer Veljko vrlo brzo postaje novinar u »sportu«, a potom i novinar ondašnje unutrašnjo-političke rubrike. Četiri udarne godine njegovog pera protegle su se između 1985. i 1989. kad je za seriju napisa u aferi »Agrokomerc« 1987. nagrađen i »Zlatnim perom« Hrvatskog novinarskog društva.

U redakcijski kolegij ušao je 1988. da bi ga 5. srpnja 1990. Radnički savjet Novog lista, prvi put, ne direktivom već voljom većine članova redakcije, s pozicije komentatora unutrašnjo-političke rubrike imenovan glavnim i odgovornim urednikom Novog lista stavljajući ga tako na vjetrometinu višestranačja i svih promjena od političkih, preko tehnoloških, a nadasve moralnih koje je sa sobom donijelo vrijeme rata i poraća.

Novi list je imao sreću da je baš Veljko potpisao tih njegovih 2.615 brojeva u najturbulentnijim vremenima novije povijesti. Nesreća je stigla 8. studenog 1997. kad je Veljko preminuo.

Ostat će upamćen kao nesalomljivi i nepokolebljivi glavni urednik u najtežim ratnim i poslijeratnim vremenima, koji je odolijevao brojnim političkim pritiscima i kao najznačajniji akter Novog lista nakon Frana Supila.

Posmrtno je nagrađen trima nagradama za životno djelo – Nagradom grada Rijeke, nagradom HND-a »Otokar Keršovani« i nagradom Hrvatskog helsinškog odbora »Joško Kulušić«, a dobitnik je i nagrade za izuzetna postignuća Općine Čavle.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.