Vježba evakuacije

Sirena za uzbunu: Ljudi, gore nam pare!

Biljana Savić

Ode moja štednja, tko će mi vratiti te silne oročene eure, sarkastični su bili neki od očevidaca, a drugi su izražavali nadu da će požar progutati i kreditnu dokumentaciju



RIJEKA Ma što da se jučer ujutro dogodilo na riječkom Korzu, »Stonesi« da su svirali, Clooney da se ženio ili europski parlamentarci nasred Korza sastali, ostalo bi nezapamćeno, pometeno požarom u Erste banci na Jadranskom trgu.


U deset sati odjeknula je gradom sirena za uzbunu, i počela je evakuacija svih zaposlenika i klijenata koji su se u datom trenutku zatekli u Erste banci. Stigli su i vatrogasci, visjeli preko prozora, penjali se po užadi i ljestvama… Neki od građana su »mrtvo-hladno« mobitelima fotografirali i snimali, jer što nije snimljeno, nije se ni dogodilo, a drugi su panično zvali novinare, policiju, majke, očeve, supružnike, djecu, svekrve.., kogagod; čak i vatrogasce iako su njihovo interventno vozilo vidjeli na samom ulazu u »Riječku banku«. 


   – Ljudi, gore pare, gori banka!!!    – Propade nam opet Riječka banka, ovaj put ju je progutao požar, a ne ne »štajermerkiše«, vikali su uznemirani građani.    – Linić će nas spasiti, govorili su drugi.    – Ode moja štednja, tko će mi vratiti te silne oročene eure, sarkastični su bili neki od očevidaca, a drugi su izražavali nadu da će požar, kad je već do njega došlo, akobogda progutati i kreditnu dokumentaciju, pa zajedno s njom i glavnicu, anuitete i kamatne stope, jer tako to ide kad vuk pojede magare. 

Ali, samo je 25 minuta trajao san o poništenom kreditu i čak dugih 25 minuta trajao je strah da je u banci stradao netko blizak ili da je izgorio ugovor o oročenom novcu. 




Bila je to vježba evakuacije Erste banke, koju je, sukladno Zakonu o zaštiti na radu, dužna provoditi jednom u dvije godine. Očekujući da će zbog veličine objekta i njegovog položaja na frekventnom mjestu evakuacija pobuditi pažnju, ali i izazvati strah kod građana, iz Erste banke su o vježbi informirali našu redakciju, uoči evakuacije.


Dakako, čim se oglasilo zvono, klijentima su rekli o čemu se radi, no uz pomoć osoblja oni su morali napustiti poslovnicu, pa se svih osamdeset klijenata i dvjestotinjak djelatnika ubrzo našlo ispred banke, na čuđenje i zaprepaštenje prolaznika.