Najmlađi predsjednički kandidat u Rijeci

Sinčić: Pomilovat ću sve osuđene zbog korištenja marihuane

Marinko Glavan

Zalagat ću se za legalizaciju indijske konoplje, prvenstveno zbog toga što se ljudima mora omogućiti da se liječe njenim uljem. Sada zbog vlastitog zdravlja, ako koriste ulje konoplje, moraju u zatvor, rekao je Sinčić, naglasivši da je i sam proizveo određenu količinu ulja konoplje koje je zatim donirao jednoj obitelji koja ga je koristila u medicinske svrhe



Kao predsjednik pomilovat ću sve one koji su osuđeni zbog korištenja indijske konoplje, izjavio je predsjednički kandidat Ivan Vilibor Sinčić na svom predstavljanju biračima u Rijeci, održanom na brodu Arca Fiumana.


U svom ultrakratkom obraćanju okupljenima Sinčić je većinu vremena posvetio legalizaciji kanabisa, prvenstveno u medicinske svrhe, no na upit novinara odnosi li se eventualno pomilovanje isključivo na osobe koje su indijsku konoplju koristile u medicinske svrhe, Sinčić je odgovorio potvrdno, ali i dodao kako »ne isključuje i ostale koji su marihuanu koristili u druge svrhe«.


– Zalagat ću se za legalizaciju indijske konoplje, prvenstveno zbog toga što se ljudima mora omogućiti da se liječe njenim uljem. Sada zbog vlastitog zdravlja, ako koriste ulje konoplje, moraju u zatvor, rekao je Sinčić, naglasivši da je i sam proizveo određenu količinu ulja konoplje koje je zatim donirao jednoj obitelji koja ga je koristila u medicinske svrhe.

O potrebi legaliziranja uzgoja kanabisa i korištenju njegova ulja iz zdravstvenih razloga na Sinčićevom predstavljanju ponajviše je govorio Riječanin Huanito Luksetić, koji je završio u pritvoru zbog toga što je simptome multiple skleroze liječio ovom u Hrvatskoj kriminaliziranom biljkom, te njegova majka Zlata, koja je pozvala  političare da oboljelima od raka, multiple skleroze i drugih opakih bolesti u čijem liječenju se ulje kanabisa pokazalo korisnim, omoguće uzgoj indijske konoplje i proizvodnju ulja.  Sličnu poruku poslala je i teško oboljela Silvija Velčić.


– Imam multiplu sklerozu zbog koje patim od spazama i brojnih drugih tegoba. Želim se liječiti kao i Huanito, želim si pomoći i zato apeliram na političare da legaliziraju ulje kanabisa, rekla je Velčić.  Sinčić uzgoj konoplje, ali ne indijske, već industrijske, vidi i kao temelj poljoprivredne renesanse u Hrvatskoj.

– Uzgoj konoplje neće riješiti sve naše probleme, ali može biti polazište kao sirovina za tisuće fantastičnih proizvoda, poput papira ili bioplastike, rekao je Sinčić.  


Novinari su od kandidata za predsjednika zatražili pojašnjenje financiranja državnih  projekata primarnom emisijom novca, na što je odgovorio kako je pod tim mislio na model kakav postoji u SAD-u, gdje središnja državna banka kupuje državne obveznice.


– U Hrvatskoj to ne postoji prvenstveno zbog toga što je Hrvatska narodna banka mjenjačnica, a ne centralna državna banka, kazao je Sinčić.