Utorak, 1. prosinca 2015.
Sindikat ostvario najave

Šezdeset radnika Transadrije pokreće stečaj

Foto: Silvano JEŽINA
Foto: Silvano JEŽINA
Autor: Marinko Glavan
Objavljeno: 11. veljače 2011. u 8:21

Uprava Transadrie ostala je prema riječima Branimira Lepura, jednog od članova uprave, zatečena podnošenjem zahtjeva za stečaj

RIJEKA  Predstavnici Sindikata pomoraca Hrvatske podnijeli su Trgovačkom sudu u Rijeci prijedlog pokretanja stečajnog postupka nad trgovačkim društvom Transadria. Prijedlog je podnesen u ime više od šezdeset sadašnjih i bivših zaposlenika Transadrije koji su Sindikatu pomoraca dali punomoć za pokretanje stečajne procedure nad nekad najvećom špediterskom kućom u ovom dijelu svijeta. Zajedno s prijedlogom Trgovačkom sudu predani su ugovori o radu, obračuni plaća i izjave o neisplaćenim potraživanjima radnika. 

Time su ostvarene najave vodstva i članova Sindikata pomoraca zaposlenih u Transadriji, s nedavno održanih sastanaka, kada je u više navrata od uprave tvrtke zatraženo da ispuni zahtjeve sindikalista po pitanju isplate zaostalih plaća, restrukturiranja tvrtke i zbrinjavanja viška zaposlenih. U suprotnom, kao jedini način da se zaštiti preostala imovina Transadrije, od koje bi se mogla isplatiti dospjela potraživanja radnika, članovi Sindikata najavljivali su pokretanje stečajnog postupka, što je jučer i učinjeno, budući da uprava Transadrije nije ponudila zadovoljavajuće rješenje niti jednog od sindikalnih zahtjeva. 

U samom Sindikatu pomoraca jučer nisu htjeli posebno komentirati podnošenje prijedloga za pokretanje stečaja jer su, kako je istaknuo predsjednik Sindikata Vladimir Svalina, razloge takvog poteza već u više navrata objasnili. 

– Sada smo ih podnijeli i Trgovačkom sudu na kojemu je odluka o tome jesu li oni valjani ili ne te da shodno tome odluči o pokretanju stečaja nad Transadrijom – kratak je bio Svalina. 
  
Uprava Transadrie ostala je prema riječima Branimira Lepura, jednog od članova uprave, zatečena podnošenjem zahtjeva za stečajem. 

– Iznenađeni smo time s obzirom na sve aktivnosti koje provodimo i da nam je rješenje nadohvat ruke. Očekivali smo podršku sindikalista, ali očito je da dobre volje nema. Podnošenje zahtjeva za stečaj je ishitrena i nepromišljena gesta i ne razumijem zašto se s tim nije moglo pričekati do kraja ovog mjeseca kada će, uvjeren sam, prestati svi razlozi za pokretanje stečaja. Sindikati na ovaj način rade pritisak na nas i pitam se je li slučajno da čim dođemo nadomak dogovora s vjerovnicima oni odmah počnu mahati stečajem, kazao je Lepur, ipak dodavši kako je uprava spremna u daljnjim razgovorima sa sindikatima predočiti valjane razloge za obustavu pokretanja stečajnog postupka. 

Sindikat pomoraca takvu mogućnost od početka najava pokretanja stečaja drži otvorenom, no kako je ponovio Svalina, isključivo ukoliko uprava ispuni zahtjeve radnika te predoči jasne dokaze o mogućnosti nastavka poslovanja Transadrije.

Komentari

3
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • spec
  spec   Objavljeno: 19. travnja 2011. u 19:20

  Ovaj Lepur gdje god dodje postane direktor ili clan uprave, njemu je biti direktor ili clan uprave ocito "profesija".Zanima me kako li uvijek uspije zauzeti visoku poziciju gdje god dodje?? Ko ga podrzava i u koje svrhe? Da ima imalo obraza podnio bi neopozivu ostavku s obzirom na situaciju u koju je zajedno sa svojim pajdasima doveo ovu nekad uspjesnu firmu no njemu je obraz ko opanak. Ostaje da se vidi u koju ce firmu zasjesti nakon Transadrije. Ne sumnjam da ce mu njegovi pajdasi opet uvaliti kakvu fotelju. Koja je ovo gadljiva drzava da covjek ne povjeruje.

 • moj-kvarner
  moj-kvarner   Objavljeno: 11. veljače 2011. u 17:07

  Točno se zna koji su ti koji pokreću stečaj,,ti isti dobili su stanove ,otpremnine ,dobre penzije a kad su radili jaja su češali i da ne govorim dalje,,,,,i ti isti sad će raz-jebati ovih malo koji još rade i čaj najgore ,,Žele raditi,,za razliku od njih koji to nikad nisu...to vam je HVALA,,,sve preko Drine u tri pičke materine............................

  • apocalipto
   apocalipto   Objavljeno: 11. veljače 2011. u 20:22

   .......oni koji pokreću stečaj su jadnici koji su izrabljivani, omalovaženi i šikanirani od nesposobne, lopovske uprave koja ovu firmu drži da svoju prčiju.....eto ti gladni i jadni ljudi pokreću steča, daju izvanredne otkaze i bježe glavom bez obzira....dragi MOJ-KVARNER ili ste pobrkali lončiće ili ste loše informirani ili ste jedan od članova uprave .....ali ste DEBELO U KRIVU....,.pozdrav