Promjena navika

Šetači oprez: Zmije otrovnice zaboravile utonuti u zimski san

Siniša Pucić

Ovog poskoka vidim često, jer je bez obzira na vremenske uvjete stalno na grani. Gotovo da se i ne miče, te povremeno u krugu od deset metara mijenja grane. U ovom gustišu je mirno, nitko ga ne ometa pa mu je to najbolja pozicija za lov, kaže Edo Žeželić



RIJEKA Opće je poznato da je slijedom stalnih globalnih klimatskih promjena priroda postala nepredvidiva za svijet biljaka i životinja. Lastavice su prilično kasno odletjele u toplije krajeve, kukci se sve čudnije ponašaju. Stoga ne čudi što je u ovo doba godine moguće naići na zmiju otrovnicu, mada se većina njih prije mjesec dana povukla u skloništa.


Edo Žeželić, veliki zaljubljenik i poznavatelj prirode, stalni posjetitelj planinskog masiva Rebar, gdje čisti šetnice, povijesne stare putove koji su vodili iz smjera Bakra prema Grobniku, susreo se s poskokom kamenjarom sivo-crne boje koji ga je dočekao na grani gdje lovi kukce.


– Ovog poskoka vidim često, jer bez obzira na vremenske uvjete stalno je na grani. Gotovo da se i ne miče, te povremeno u krugu od deset metara mijenja grane, pa ga se može vidjeti na visini od pol metra i više. U ovom gustišu je mirno, nitko ga ne ometa pa mu je to najbolja pozicija za lov, kaže Žeželić. Ističe kako je riječ o starijem poskoku, koji je godinama tu.




To zaključuje po veličini i crvenoj boji repa koji je kod starijih poskoka jako izražen, dosta dugačak i krupan.


– Uglavnom, obitava na višoj nadmorskoj razini. Lani sam sreo istog takvog na Hahliću, iste boje i veličine, pa je za ovu nadmorsku visinu čudno da ih ima. Jednog sam sreo na dijelu šetnice prema Dragi Gušć, čim me vidio se pomaknuo, dodaje Žeželić i upozorava šetače da ne diraju poskoke jer su zaštićeni. Upozorenje se posebno u ovo vrijeme godine odnosi na berače gljiva i šparoga koji bi se vrlo lako mogli sresti oči u oči s ovom vrstom zmija otrovnica čiji je najveći protivnik čovjek, ali i kobac zmijar koji je istrijebio priličan broj poskoka na planinskom masivu Rebar, gdje nakon čestih požara, nastalih iskrenjima vlaka, nastane čistina na kojoj je zmija laki plijen za ovu sokolovku s odličnim vidom.