TransMedRi

Senat Sveučilišta u Rijeci osnovao Centar za translacijska medicinska istraživanja

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić



RIJEKA Senat Sveučilišta u Rijeci usvojio je prijedlog osnivanja Centra za translacijska medicinska istraživanja Sveučilišta u Rijeci (TransMedRi). Tom se odlukom, pojasnio je rektor prof. dr. Pero Lučin, omogućuje osnivanje Centra kao ustrojbene jedinice Sveučilišta, a samo osnivanje realizirat će se kroz dvije faze.


– Ono što nam predstoji je prijava na strukturne fondove, izgradnja, kao i opremanje Centra i tek nakon toga njegovo osnivanje kao pravne osobe Sveučilišta. U tom projektu uz Sveučilište sudjeluje i Medicinski fakultet te KBC Rijeka, a ovom odlukom Senata počinje borba za financiranje projekta. Imamo spremnu svu dokumentaciju, od studije izvodivosti, glavnog i izvedbenog projekta, projekta opreme pa do ishodovanja komunalnih i vodnih doprinosa, a projekt se nalazi i na indikativnoj listi za financiranje te očekujemo da će u prosincu ili siječnju biti raspisan natječaj na koji ćemo se prijaviti za financiranje i realizaciju projekta – kazao je rektor.



Odlukom Senata prof.art. Rade Šerbedžija i prof. dr. Pavao Komadina dobit će počasno zvanje professor emeritus, dok su u znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora izabrani s Medicinskog fakulteta trajno prof. dr. Ksenija Lučin i prof. dr. Biserka Mulac Jeričević, a na pet godina prof. dr. Ana Alebić Juretić i prof. dr. Tomislav Ćabov.





Ukupna vrijednost izgradnje zgrade i opremanja Centra procijenjena je na nešto više od 21 milijun eura, a Centar TransMedRi zamišljen je kao dio zdravstvenog kompleksa Sveučilišta u Rijeci i istraživački centar gdje bi se sprovodila translacijska medicinska istraživanja u četiri glavna područja, odnosno u području imunologije, tumora, regenerativne medicine i funkcionalnih neuroistraživanja.


Aktivnosti Centra rezultirat će nastajanjem biotehnoloških i farmaceutskih proizvoda i postupaka koji će biti zaštićeni kao intelektualno vlasništvo. S razvojem translacijskih medicinskih istraživanja i stvaranjem znanstveno educiranog zdravstvenog kadra očekuje se razvoj i uvođenje novih diferentnih medicinskih postupaka u kliničku praksu i podizanje razine znanstvenih usluga, što će biti od koristi i za lokalno stanovništvo, ali i za razvoj zdravstvenog turizma u regiji.


Uz prijedlog osnivanja Centra TransMedRi, Senat je jučer usvojio i prijedloge odluka o raspisivanju natječaja za studentske stipendije, a riječ je o stipendijama za izvrsnost putem kojih će se studentima distribuirati 800 tisuća kuna, kao i o 20 stipendija namijenjenih redovitim studentima namijenjenih promicanju socijalne dimenzije visokog obrazovanja za pokriće troškova života te o stipendijama za doktorante i o stipendijama iz programa Solidarnost Fonda Aleksandar Abramov.


Usvojen je i prijedlog odluke o raspisivanju natječaja za studentske kredite, kao i odluka o izmjenama i dopunama Pravilnika o kriterijima i postupku za dodjelu naziva znanstvene, znanstveno-nastavne i nastavne baze, a prema pojašnjenju rektora tim izmjenama proširit će se stručne baze Sveučilišta, što podrazumijeva veće uključivanje privrednih subjekata u obrazovanje studenata.