U izdanju "Dallasa"

Riječki punk rockeri Psi konačno dobili prvi album “Kao psi”

Danijela Bauk

»Kao psi« sadrži deset pjesama, među kojima su i četiri »žive« snimke koje su, igrom slučaja, sačuvane s nastupa na dva riječka kultna rock mjesta – u Dvorani mladosti i Palachu



RIJEKA » Psi, riječki punk-rokeri konačno imaju album – »Kao psi«. Grupu Psi tamo negdje 1989. godine formirali su Mladen Ilić (gitara, vokal), Neven Beljan (bas) i Dario Škrobonja (bubanj). Ilić i Beljan bili su članovi legendarog riječkog benda Konjak, Ilić je potom svirao i u zadnjoj postavi kultnih Parafa, a po raspadu Parafa zajedno s Beljan htjeli su ponovno okupiti bend Konjak zajedno s još nekolicinom riječkih muzičara. No, kako to nije išlo, Ilić i Beljan oformili su bend Psi, a na bubnjevima im se pridružio Dario Škrobonja.


   »Kao psi« sadrži deset pjesama, među kojima su i četiri »žive« snimke koje su, igrom slučaja, sačuvane s nastupa na dva riječka kultna rock mjesta – u Dvorani mladosti i klubu Palach. Zanimljivo je da se na albumu nalazi i rekonstrukcija jedne od pjesama koju je Ilić nakon što se pojavila ideja o objavljivanju albuma, snimio 2012.


   Snimke iz Dvorane mladosti dijelom dočaravaju kultnu riječku manifestaciju Ri rock. Te 1990. pokušavalo se ići s novom konceptom na način da je žiri u sastavu Goran Lisica Fox, Goran Ušljebrka, Damir Martinović Mrle, Ivan Molek, Bojan Mušćet prethodno odabrao pet grupa koje su nastupale samo te jedne, finalne večeri. Osim njih, u stvaranju albuma sudjelovali su Dragan Župan, Vlado Gašparović, Jasmin Okanović, Petra Leifert i Nikita.




   Prema riječima članova grupe »ovaj album imao je sve šanse da nikad ne bude objavljen. To je bilo vrlo izgledno nakon što je propuštena prilika za objavu, davne 1991. godine, nakon što je već dogovoreno da će mariborski izdavač Front rock izdati snimljeni materijal. Ali, izbio je rat, a kad je rat, onda tenkovi i topovi govore, a ne gitare. Tada gitare i muze šute«. Priča kako je uopće došlo do objave ovog albuma zaista je zanimljiva: nepune dvije godine nakon svirke u Dvorani mladosti, objava CD-a bila je čista fantastika jer grupa je, nakon nekoliko personalnih promjena članova, zamrznula svoje djelovanje za neka buduća vremena. Godine 2008. došlo se na ideju da se snimljeni materijal pohrani na drugom mediju kako bi se, sedamnaest godina nakon snimanja, sačuvao od propadanja.


Taj je posao povjeren Mariju Juničiću koji je primijetio da je kompletan master snimak nestao. Ipak, producent snimljenih pjesama Vlado Gašparović je 1991. godine »za svaki slučaj« snimke prebacio i na jednu TDK kasetu koja je postala jedina dostupna podloga za mastering. Tu jedinu mogućnost, Juničić je strpljivim radom iskoristio te su u paketu sa studijskim snimkama masterirane i neke live snimke. Iako je i prije nekoliko godina postojao interes za objavom ovih materijala, najizglednija opcija za to je bio digitalni download, zbog čega je masterirane snimke Vlado Simcich Vava odnio u Ljubljanu Goranu Lisici Foxu, kako bi ih Dallas objavio. Legenda kaže da da se Fox nije premišljao ni trenutka nakon što je čuo snimke, te je dogovoreno da se u dogledno vrijeme objavi album grupe Psi, pod etiketom Dallas Recordsa. Za snimanje i miks bio je zadužen Bojan Bajić, a mastering je napravio Mario Juničić u studiju Megaphone. Glazbu i tekstove svih pjesama napisao je Mladen Ilić.