Otvara se 7. rujna

Riječki Muzej djetinjstva već prikupio više od četiri stotine eksponata

Andrej Petrak

Najstarija igračka su Richterove kamene kocke iz 1902. godine. U sklopu akcije pristigao je i dječji spomenar iz 1897. te igraće karte iz 1914. što će sigurno ući u natječaj za najstariju doniranu igračku



RIJEKA Prvi hrvatski Muzej djetinjstva započet će s radom u Rijeci 7. rujna. Riječ je o logičnom nastavku akcije riječkog Muzeja računala Peek&Poke nazvane »Igračke naše svagdašnje, ondašnje«, u sklopu koje je dosad prikupljeno više od četiri stotine igračaka, budućih muzejskih eksponata. Iz Peek&Pokea u svibnju 2012. godine uputili su poziv svim građanima Rijeke, Hrvatske i puno šire da svojim sačuvanim uspomenama iz djetinjstva sudjeluju u akciji, a voditelj muzeja Svetozar Nilović-Tozo kaže da je odaziv premašio sva njihova očekivanja.


– Uz pregršt igračaka iz svih krajeva Hrvatske, stigli su nam i razni autići i lutke iz Luksemburga, Švicarske, Norveške i Sjedinjenih Američkih Država. Jedna gospođa u ime svoje unuke Nine Rukavine donirala nam je hrpu plišanih igračaka. Prikupili smo brojne autiće, piste, špigule, lutke, plišane igračke, društvene igre, »engejce«, rošule, rubikove kocke, pa i jednu i bmx-icu i lijepo očuvanu pony biciklu. Dobili smo i školsku torbu na »pčelicu Maju«, stara dječja kolica, stvarno svakakvih lijepih igračaka koje su uljepšavale djetinjstvo svojim vlasnicima, kaže Tozo.



Muzej Peek&Poke od svibnja započinje s projektom iznajmljivanja obnovljenih pony bicikala. Tko god poželi, moći će se centrom Rijeke provozati na ponici i tako se prisjetiti djetinjstva, a u početku iznajmljivanje bicikala neće se naplaćivati.




– Zasad smo u potpunosti obnovili dvije ponice, koje su praktički bile za otpad, i ofarbali ih u »Peek&Poke« bojama, zahvaljujući pomoći MIDD-a Matulji i Sprinta Rijeka. U planu nam je s vremenom imati desetak bicikala što će se moći iznajmiti i provozati na potezu Korzo – Molo Longo – Hartera – Benčić. Ideja je i da razbijemo predrasude da Rijeka nije pogodna za vožnju biciklama. Potražujemo još starih ponica pa pozivamo sve koji ih imaju da se jave, kaže Tozo.



Najstarija prikupljena igračka su Richterove kamene kocke za igranje, što potječu iz 1902. godine, kojima se igrao pradjed donatora, a u sklopu akcije pristigao je i dječji spomenar iz 1897. godine te igraće karte iz 1914. godine. Peek&Poke pokrenuo je i akciju nagrađivanja najstarije donirane igračke. 


Vremenska kapsula


Budući Muzej djetinjstva već ima i svoju kustosicu, a riječ je o diplomiranoj muzeologinji Vani Gović, koja će izraditi katalog i stručni postav muzeja. Lokacija zasad nije određena, a u Peek&Pokeu nadaju se da bi na korištenje mogli dobiti prostor u kompleksu Rikard Benčića. U sklopu muzeja, u suradnji s udrugom Štacijon, namjerava se izraditi najveća maketa željeznice u Hrvatskoj. Tozo najavljuje da se akcija »Igračke naše svagdašnje, ondašnje« kontinuirano nastavlja i nakon pokretanja Muzeja djetinjstva.


– Pozivamo sve zainteresirane da nam i dalje nastave ustupati svoje stare igračke. Ideja je da se od svake donirane igračke napravi priča, s opisom tko se volio igrati s njom i zašto. Želja nam je s Muzejem djetinjstva napraviti svojevrsnu »vremensku kapsulu«, koja bi bila posvećena upravo svima koji sudjeluju u akciji i realizaciji projekta. Velika nam je želja da donatori ili posuđivači igračaka pošalju i svoje fotografije iz doba kad su bili klinci s omiljenom igračkom. Namjera nam je izraditi »vremensku crtu« nekad i sad. Na taj način zapravo svatko sudjeluje u stvaranju svog osobnog Muzeja djetinjstva, kaže Tozo, napominjući da potražuju još starih limenih igračaka, »vojničića«, tamagochija i, ako je ikako moguće, barem jedan stolni nogomet »na federe«.


Doprinos knjižnice


Grad Rijeka podržao je projekt s 28.000 kuna, a Gradska knjižnica Rijeka otpočetka je uključena u akciju kao partner Peek&Pokea, zajedno s Učiteljskim fakultetom.


– Naš Dječji odjel Stribor služi prije svega kao sabirna točka za donacije igračaka. Premda su u ovoj akciji igračke sasvim razumljivo u prvom planu, logična je veza priče o djetinjstvu i knjižnice, jer skupljaju se i slikovnice, i stripovi, i dječje enciklopedije i knjige. Sve je to dio priče o djetinjstvu i dječoj zaigranosti. Uostalom, zalažemo se za to da je čitanje igra, a ne nešto dosadno i naporno i zato smo se i povezali s Peek&Pokeom u ovoj akciji, kaže Kristian Benić iz Gradske knjižnice Rijeka.


Napominje da Gradska knjižnica ima namjeru dati svoj doprinos i po osnivanju Muzeja djetinjstva, i to ustupanjem dijela knjižnog fonda, koji se uklapa u povijesnu priču o djetinjstvu. Benić se i osobno uključio u akciju »Igračke naše svagdašnje, ondašnje«, donirajući nekoliko svojih igračaka.


– Donirao sam nekoliko plišanih igračaka, veliki mercedesov plastični kamion, žutu maramu za prvašiće »Zaštitimo djecu u prometu« te svog Zagija, objašnjava Benić.On će voditi i projekt prijave »Muzeja djetinjstva« na Doniralicu, prvu hrvatsku crowdfunding platformu, što će biti pokrenuta na webu www.doniralica.hr. Cilj je zainteresirati širu javnost da uplatom malih iznosa pomogne osnivanje prvog hrvatskog Muzeja djetinjstva u gradu na Rječini.