Plavuša puna iznenađenja

Riječka glumica Leonora Surian u Moskvi dobila srebrnu medalju za izum

Sandy Uran

Zajedno s ocem Giorgiom Surianom, Leonora je osmislila nosač prijenosnog računala, a taj je izum nagrađen na međunarodnoj izložbi inovacija koju organizira međunarodni inovacijski centar Arhimed



RIJEKA Leonora Surian, glumica i pjevačica koja je nedavno izdala knjigu naslovljenu »Najbolji vicevi o plavušama« dobila je, uz tatu, poznatog opernog pjevača Giorgia Suriana, priznanje – srebrnu medalju za kreativnost na polju inovacija. Točnije, osmislili su nosač prijenosnog računala. Naime, u sklopu Arhimeda 2012. održana je prezentacija hrvatskih inovacija na Danu hrvatskih izlagača u Moskvi na kojem je rad Leonore i njena oca ocijenjen srebrnom medaljom. 


    – Zanimljivo je to, kako je nakon promocije knjige viceva o plavušama, odjednom došla srebrna medalja za izum! Time samo potvrđujem ono što sam htjela poručiti kroz smijeh i autoironiju knjigom, a to je da smo mi plavuše pune iznenađenja, ispričala je poznata glumica dojmove o nagradi. 


   Ideja sa Squarea


Leonoru smo, dakako, pitali i kako je došla do ideje za nosač prijenosnog računala. 





    – Ideja je nastala dok smo bili u New Yorku, šetali smo gradom prepunom ljudi… Na Time Squareu je bilo mnogo ljudi s kompjutorom na koljenima, nespretno su ih vadili iz torbi, držali u krilu, pisali i radili na njima… Pomislili smo kako bi bilo dobro imati neku torbu koja omogućava rad na laptopu i u stajaćem položaju, u hodu, a koja se u jednom trenu može zatvoriti i postati obična torba, a isto tako i otvoriti i omogućiti rad na laptopu dok se npr. čeka autobus, u nekom muzeju, ili slično… I tako smo počeli razmišljati, davati ideje, raspravljati… Drugi dan su moj brat, Giorgio jr., i tata Giorgio, kupili sve što je trebalo da bi izradili prototip i ostvarili radnu verziju koja je na slici. Sada smo u pregovorima s nekim firmama kako bi izradili pravi prototip, estetski dorađen. A svakako bih voljela da se realizira muška i ženska verzija nosača za prijenosno računalo, te verzija za plavuše, kaže Leonora. 


   Velika čast


Kad su se vratili u Hrvatsku, odmah je pomislila kako kako treba zaštititi tu ideju, patentirati je. 


    – Zbog mog angažmana u predstavi »Antigona« u HNK u Rijeci, te promocije knjige zbirke viceva o plavušama, nikako da se posvetim tome, sve dok se jedan dan se plavuša nije vratila kući i skužila da se u zgradi gdje živi nalazi Teh-Nova, agencija za inovacije i zaštitu intelektualnog vlasništva! I tako je sve krenulo… Direktor Teh-Nove Kazimir Mihić podržao me u ovoj avanturi, i vjerujući u našu ideju, predložio nam da s tom torbom odemo na međunarodnu izložbu inovacija koju organizira međunarodni inovacijski centar Arhimed, u Moskvi! Srebrna medalja za taj izum velika je čast jer je bilo oko 1057 izlagača iz različitih zemalja. Hrvatski inovatori su osvojili 4 zlatne, 3 srebrne i 2 brončane medalje! Među njima smo i mi i jedini smo Riječani. 


    Prezentaciji je tradicionalno pridonio Savez inovatora PGŽ-a, Veleposlanstvo RH u Moskvi te posebno moskovsko predstavništvo HGK.