Ploče su zakon

Record Store Day: podsjetite se na dobar osjećaj koji donosi glazba

Ivana Kocijan

Sedmu godinu za redom u više će se hrvatskih prodavaonica glazbenih medija bogatim programom proslaviti kultura slušanja i podsjetiti na legendarne nosače zvuka – vinil, ploču ili LP



RIJEKA Treća subota u travnju sedmu je godinu za redom rezervirana za Record Store Day ili Dan prodavaonica ploča koji uz prigodne programe okuplja ljubitelje glazbe i kulture slušanja u prodavaonicama glazbenih medija.


I ljubitelji glazbe u Hrvatskoj danas će doći na svoje. Ovogodišnje izdanje bogatije je i zabavnije nego prošlih godina pa tako posjetitelje prodavaonica ploča očekuju nastupi poznatih izvođača, neformalna druženja s glazbenicima i posebna izdanja koja će biti u prodaji samo toga dana. Akcija se održava uz potporu Hrvatske diskografske udruge, a ambasadorsku je dužnost tim povodom preuzeo glazbenik i strastveni ljubitelj vinila Damir Urban koji poziva ljude da se prisjete »predempetriovskih« vremena. 



Record Store Day praznik je za sve nezavisne prodavače glazbenih ploča i glazboljupce koji se na taj dan okupljaju kako bi slavili glazbenu umjetnost, kulturu slušanja i legendarne nosače zvuka – vinil, ploču ili LP. Tim povodom na vinilnom će izdanju osvanuti albumi brojnih poznatih izvođača, a među više od 600 izdanja bit će i albumi grupe AC/DC »Stiff Upper Lip« i »Ballbaker«. Broken Bells će na vinilu objaviti singl »Holding On for Life« i prigodne remixeve i to u samo 4750 kopija. Treba spomenuti i grupu Pixies koja će ovog ljeta nastupiti na INmusic Festivalu, a koja nakon 23 godina objavljuje novi studijski album »Indie Cindy«. Fanove Dana prodavaonica ploča razveselit će posebnim dvostrukim vinilnim izdanjem deset dana uoči službenog objavljivanja albuma. 




Ekskluzivna limitirana vinilna izdanja objavit će izvođači kao što je Kylie Minogue, One Direction, Green Day, David Bowie, dok će primjerice Bruce Springsteen objaviti limitiranu ediciju EP »American Beauty« s četiri pjesme koje su bile u izboru za objavu na njegovom novom albumu »High Hopes«, ali ipak nisu nikada objavljene. Objavljen će biti i Nirvanin singl »Pennyroyal Tea« s albuma »In Utero«.



– U ovoj brzini, u ovom vremenu glupih i nepotrebnih informacija, ploče su mi pravi ritual. Kao što ljudi idu na jogu, kao što idu na gimnastiku ili šetaju uz more, tako ja imam svojih sat vremena za sebe i ono što slušam, rekao je Urban.


Sudjelovanjem u ovoj akciji Hrvatska diskografska udruga želi podsjetiti hrvatsku publiku na dobar osjećaj koji donosi glazba. 


– Domaće diskografske kuće ne samo da prate svjetske trendove, već ih i nameću pa tako ove godine proširujemo zajedničku prezentaciju Dana prodavaonica ploča. Svatko od nas predstavit će novitete i izvođače koji trenutno imaju što reći, a dobro osmišljenim projektima i iznenađenjima dodatno ćemo pojačati dobre vibracije, rekao je predsjednik HDU-a Želimir Babogredac.


U riječkom Dallasu održat će se pravi mali festival na kojem će nastupiti četiri riječka benda. Točno u podne posjetitelje prodavaonice u Splitskoj očekuje grupa Marinada, za 12:30 zakazan je nastup grupe RI Čke, u 13:30 nastupit će Krešo i kisele kiše, dok će u 14:00 sati pred posjetitelje stati članovi grupe Gerila. U zagrebačkom Dallas Music Shopu bit će održana tribina o vrijednosti vilnila i neraskidivoj ljubavi čovjeka i njegovih ploča, svirka banda ### i druženje s članovima grupe True Widow. U splitskom Dallasu nastupaju New Gondoliers, u Šibeniku Diskodelija, u Rovinju LightLighters, a u Zadru Paperblast. U Aquarius Music Shopu u Zagrebu Nina Romić predstavit će novi album, a posjetitelji će nakon nje moći poslušati i Generala Wooa i zagrebački funk/hip-hop band Straight Outta Frigde. Dunja Knebl & Kololira, Filip Fantoni i Matija Cvek održat će akustične minikoncerte u dućanu Dancing Bear u Zagrebu, dok će u zagrebačkom dućanu Croatia Recordsa nastupiti grupa Adastra. Od 12 sati u klubu Pepermint bit će održan eventu »Vino i vinili« na kojem će glazbu puštati poznati DJ-i i veliki kolekcionari ploča. Osim koncerata, u dućanima diljem Hrvatske posjetitelje očekuju i prigodni popusti, veliki izbor raritetnih, limitiranih i nikad objavljenih vinila…