Večer novih skladbi

Primorci love Šansonjera: Brojni glazbenici s Kvarnera nastupaju na Šibenskom festivalu

Ivana Kocijan



RIJEKAMeđu izvođačima koji će se 20. kolovoza boriti za nagradu Šansonjer na Večeri novih skladbi 19. izdanja šibenskog festivala Večeri dalmatinske šansone i ove će godine biti velik broj glazbenika sa šireg riječkog područja.


Lako se sluša


Riječki pjevač Marko Tolja u natjecateljskom programu festivala prvi put je nastupio 2011. s pjesmom »Lutke«, dok se ovog puta predstavlja pjesmom »Sidro«.


– Pjesma »Sidro« je predivna balada koju je napisao Bruno Kovačić. Čim sam je čuo, znao sam da mora biti moja jer su me atmosfera i tekst pogodili na prvu. Ovog je puta za aranžman i produkciju bio zadužen Ivo Popeskić koji je sjajno upakirao pjesmu u »british« zvuk 60-ih godina, onako kako su to nekad radili i Beatlesi. Dakle, nije swing što možda ljudi od mene očekuju, ali je definitivno starinski kako mora biti kada sam ja u pitanju – otkrio nam je Marko dodavši kako se veseli Večerima dalmatinske šansone jer smatra da je to jedan od rijetkih festivala koji je zadržao pravi festivalski štih i kvalitetu.




Prvi put nastupit će i pjevač iz Kraljevice Rino Petrović, sudionik druge sezone showa »The Voice« koji će tamo predstaviti prvi singl, pjesmu »Samo mi se vrati« koja je nastala u suradnji s producentom Igorom Ivanovićem i njegovim timom deciBel Music. Autor pjesme je Darko Bakić kojem je u pisanju aranžmana pomogao Marko Vojvodić.


– Pjesma mi je odlična i jako smo se brzo dogovorili oko nje. Odmah su mi se svidjeli tekst, melodija i izričaj koji su dečki osmislili za mene. Osim toga, ugodna je i nimalo nametljiva, a i lako se sluša, rekao je Rino o pjesmi.


Nastupit će i opatijski ženski akustični duo The Blondes koji će izvesti pjesmu »Paralelni svijet«. Autorica glazbe i teksta je Kristina Radovčić, dok je za aranžman ovoga puta zaslužan Zvjezdan Ružić, producent, aranžer i jazz pijanist.


– Tema pjesme je ljubav, ali ne ljubav koju ćeš izgubiti, već ljubav kao spas. Ona čista, emotivna ljubav prema nekome za koju se hvataš kao za slamku spasa, koja je bijeg u paralelni svijet od realnosti koja je kruta i osuđujuća, bijeg od izgubljenog društva koje sve bazira na materijalnom… »Paralelni svijet« je zapravo svijet dječje neiskvarenosti i dubokih emocija između dvoje ljudi, objasnila je Kristina, dodavši kako će pjesma uskoro dobiti i videoizdanje za koje će se pobrinuti Ira Tomić i John Kardum.


Srodna duša


Enica Nikolina Tomljanović kojoj će ovo biti treći nastup na festivalu, s frontmenom grupe En Face Sandrom Bastiančićem izvest će pjesmu »Bit će sve u redu« za koju on potpisuje tekst i glazbu. Pjesmu su snimili i aranžirali Matej Zec i Darko Terlević.


– Pjesma govori o tome da se odgovor na pitanje o našoj srodnoj duši ponekad nalazi točno ispred nas – samo treba otvoriti oči i prepoznati dobru priliku. Katkad dvije duše dugo hodaju jedna pokraj druge ne prepoznajući se kao srodne, ali dođe trenutak da im se otvore oči. U tom trenutku čak su i zvijezde na njihovoj strani pa se ne trebaju bojati iskoristiti priliku za pravu ljubav, jer – bit će sve u redu – rekla je o pjesmi Nikolina.Sandro je pak otkrio kako je pjesma nastala u kreativnom zanosu i košmaru, u tom trenutku je radio tri pjesme na dan.

– Želja mi je bila stvoriti opus kojim ću raspolagati kroz duže razdoblje. Stavljati pjesme u promet i uživati u plodovima svoga rada. Brojni pokušaji otišli su u zaborav, a ova tema učinila mi se zahvalna i potencijalna. S bendom nisam imao priliku, jednostavno nije došla na red. Na sreću, dogodio se Nikolinin poziv i potražnja za pjesmom. Prihvatila ju je, srećom. Duet je Nikolinina ideja. Nisam odmjeravao ni najmanje. Prihvatio sam njen prijedlog i uvažio na neki način njenu želju. Zadovoljan sam učinkom, postojao je određeni strah hoću li moći pratiti njen glas, osjećao sam se pored nje prilično inferioran. Nastup na Večerima dalmatinske šansone također je Nikolinina ideja i podržavam je. Festivali šire horizonte i donose zanimljiva iskustva. Šibenik je, na koncu, prekrasan grad, uvijek je lijepo naći se u njemu. Osjećam se i privilegirano, na takvom mjestu biti među pozvanima. Sretna i ponosna su mi djeca, nije ni to zanemariv podatak – otkrio je.