No pasaran u Palachu

Poruke slobode i antifašizma, besplatna hrana i dobra svirka

Ivana Kocijan

Cjelodnevna manifestacija čiji je lajtmotiv antifašizam sastojat će se od besplatnog dijeljenja hrane, predavanja i glazbenog programa



RIJEKA » U klubu Palach ovog će petka biti održan jednodnevni glazbeno/aktivistički festival No pasaran III koji organiziraju riječke udruge Škatula i Diston u suradnji s Centrom za mirovne studije iz Zagreba. 


  Kako podsjećaju organizatori, »No pasaran« je stari antifašistički poklič koji se mogao čuti tijekom Španjolskog građanskog rata 1936., tijekom sandinističkog ustanka u Nikaragvi, pa između ostalog i tijekom okupacije hrvatskih sveučilišta u proljeće 2009. godine. U Rijeci je ostao upamćen i zbog dvodnevnog festivala koji je spojio mnogobrojne sadržaje s »uradi sam« hardcore punkom. S obzirom na stalnu misao o nužnosti njegovog nastavka, organiziran je i ovaj događaj koji će u Palachu okupiti sve one koji se na bilo koji način osjećaju potlačeno ili zapostavljeno zbog prihvaćanja radikalnijih misli od onih koje dominiraju današnjim društvom. 


  – Svjesno smo prihvatili činjenicu da je porast fašizma evidentan. Pokušat ćemo stoga promisliti što znači sada već stalno vrijeme krize koje za sobom nužno donosi i rast nacionalizma kroz uvodnu diskusiju; dijeliti ćemo hranu svima onima kojima je potrebna; poslušat ćemo poruke četiri sjajna benda, poručuju organizatori. 




  Cjelodnevna manifestacija slobode i antifašizma sastojat će se od besplatnog dijeljenja hrane, predavanja i glazbenog programa. Od 13.00 do 15.00 sati u Kružnoj ulici članovi kolektiva Hrana, a ne oružje dijelit će besplatan ručak, dok će od 17.00 do 19.00 u prostoru Galerije Palach biti predstavljen festival Antifašistički dani koji će se održavati tijekom svibnja i lipnja. Događanje koje će realizirati članovi udruge Škatula u suradnji s Filozofskim fakultetom i Savezom udruga Molekula zamišljeno je kao interaktivno suočavanje s trenutnim stanjem porasta fašizma kroz aktivnu participaciju sudionika, aktivista, srednjoškolaca i studentske populacije. Uvodno predavanje objasnit će potrebu za festivalom antifašizma, stadijem u kojem se danas nalazi društveni i medijski prostor, objasnit će i stanje unutar lokalne zajednice, potrebu za mapiranjem prostora prepunih desničarskih obilježja kao i potrebu za promišljanjem aktivizma kao načina otpora. 


  Glazbeni dio festivala No pasaran III započinje u 21 sat. Nastupit će zagrebačke grupe Black Gust, Divided Minds i Seven Mouldy Figs, gosti iz Slovenije Raggalution te riječki DJ Rotten. Ulaz na koncert je slobodan, uz dobrovoljne donacije čija je namjena podrška aktivistima u nevolji, poručuju organizatori.