Veliki mali festival u HKD-u

Na Kvarneriću 2013. slavio vežički “Galeb”

Ivana Kocijan

Pjesma »Galeb« u izvedbi vokalne skupine »Vežički tići« dobila je tri nagrade, a skladba »Prožganica« Maura Banova, Maje Pilepić i Petre Šupuković osvojila je dvije nagrade 



RIJEKA Više od dvije stotine malih pjevačica i pjevača iz osnovnih škola i udruga Primorsko-goranske županije  je u HKD-u na Sušaku sudjelovalo u prvoj večeri 12. Kvarnerića. Osim mladih glazbenih nada, festival dječjeg stvaralaštva okupio je i mnogobrojnu publiku koja je glasno bodrila svoje favorite.


Prvo mjesto publike u kategoriji izvođača iz udruga pripalo je pjesmi »Nonina briga« koju je izvela Lucija Rajnović uz pratnju plesačica iz plesne skupine Dance Queen iz Kraljevice. U njezinoj udruzi Astra iz Krasice koja je prekjučer prvi put nastupila na Kvarneriću, pod mentorstvom Zdravka Tomića i Seana Rajnovića nastao je i tekst i glazba, dok je za aranžman pjesme bio zadužen Robert Grubišić. Drugo mjesto pripalo je pjesmi »Brat« koju je otpjevala Laura Vidović iz Udruge za kulturu Zvona Viškova. Stihove iz zbirke Čakavčići pul Ronjgi br. 13 uglazbili su polaznici glazbene radionice, pod mentorstvom Ljilje Ivkić i Ivane Marčelja, dok aranžman potpisuje Aleksandar Valenčić.


Nagrada do nagrade


U kategoriji izvođača mlađih od 12 godina publika je najboljom proglasila pjesmu »Moja mat« koju je izvela sedmogodišnja Tara Gajica iz OŠ Klana. Pjesma čiji su stihovi također objavljeni u zbirci Čakavčići pul Ronjgi br. 13 nastala je u glazbenoj radionici škole. Mentorice su bile Danila Herman i Silvana Kopajtić-Zurak, a aranžer Mauro Staraj. Drugo mjesto pripalo je pjesmi »Kostrenski mornari« u izvedbi Lucije Stipanović iz OŠ Kostrena. Pjesmu su stvorili polaznici glazbene radionice i čakavske grupe, mentorica je bila Tea Jurčić, a aranžer Mauro Staraj. U kategoriji izvođača starijih od 12 godina prvo je mjesto pripalo pjesmi »Galeb« koju su izvele djevojke iz OŠ Vežica okupljene u vokalnoj skupini »Vežički tići«.




Stihovi iz zbirke Čakavčići pul Ronjgi br. 11 uglazbljeni su u glazbenoj radionici pod mentorstvom Natalije Banov i u aranžmanu Aleksandra Valenčića. Drugo mjesto osvojila je pjesma »Senjal od jubavi« kojom se predstavila Stella Glavić iz OŠ Drago Gervais Brešca. Pjesma je nastala u glazbenoj i likovnoj radionici, mentorice su bile Ivana Marčelja i Mirela Tuhtan, a aranžer Aleksandar Valenčić.


Najduhovitiji


Inače, pjesma »Galeb« osvojila je još dvije nagrade. Dobila je priznanje za najbolju interpretaciju u kategoriji izvođača starijih od 12 godina, a svidjela se i Pomorskom radiju Bakar koji joj je dodijelio nagradu za najbolju pjesmu o moru.


Nagrada za najbolji tekst koju dodjeljuje Novi list pripala je pjesmi »Prit će tebe kraj« koju je izvela Alina Bajčić iz Osnovne škole Podmurvice. Stihove pjesme potpisuju Megi i Pegi Pavletić, glazba je nastala u glazbenoj radionici škole pod mentorstvom Alemke Aničić, dok je za aranžman bio zadužen David Trkulja.


Radio Rijeka malim je pjevačima dodijelio nagrade za najbolju interpretaciju. U kategoriji izvođača iz udruga slavila je Melany Ujčić iz Udruge Akord iz Veprinca. Njezina pjesma »Emanuel« nastala je u glazbenoj radionici, mentorica je bila Ivana Herman, a aranžer Mauro Staraj. Najbolje interpretiranom pjesmom u kategoriji izvođača do 12 godina proglašena je »Prožganica« koju su izveli Mauro Banov, Maja Pilepić i Petra Šupuković iz OŠ Turnić. Mladi reper Mauro i polaznici glazbene radionice potpisuju glazbu pjesme čiji su stihovi nastali u recitatorsko-literarnoj radionici. Pomogle su im i mentorice Vesna Rabak i Vesna Sochor, dok se za aranžman pobrinuo Aleksandar Valenčić. »Prožganica« je  osvojila i nagradu za najduhovitiju pjesmu koju je dodijelio Kanal Ri.