Posveta serijalu

Konvencija fantastike: Ovogodišnji Rikon posvećen »Zvjezdanim ratovima«

Ivana Kocijan

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA Osamnaesta konvencija fantastike Rikon, što će se od petka do nedjelje održavati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, bit će posvećena filmskom serijalu »Zvjezdani ratovi (Star Wars)« čiji dugoočekivani sedmi nastavak u kina dolazi ovog prosinca.


Konvencija koju tradicionalno organizira riječka udruga 3. zmaj, svake godine okuplja posjetitelje iz čitave Hrvatske, Slovenije i Srbije koji će se ove godine kroz predavanja, kvizove i igre prisjetiti prethodnih nastavaka »Zvjezdanih ratova«. Program počinje u petak u 18 sati te nudi bogat izbor predavanja iz područja znanstvene fantastike, fantasyja, prirodnih i društvenih znanosti te popularne kulture, kao i predstavljanja književnih izdanja i igara, tribine, nagradne igre, kvizove te izložbe.


Posebni gosti konvencije su hrvatske udruge ljubitelja »Zvjezdanih ratova« Mos Croatia Spaceport. Od zanimljivih programa može se izdvojiti predavanje »Darth Vader, heroj, a ne zločinac! – psihologija i psihopatologija u Star Wars univerzumu«, predavanje »Današnja i buduća sučelja u neurorehabilitaciji« te predstavljanje povijesti, sadašnjosti i budućnosti robotike uz demonstraciju rada rada Centra tehničke izvrsnosti Tesla. Između ostalog, posjetitelje očekuju i tribine na temu »Post-seksualnost – Seksualnost budućnosti« i »The Walking Dead Rijeka – kako preživjeti zombi apokalipsu u gradu koji teče«, kao i predstavljanje romana »Flumen obscura« i romana Danijela Bogdanovića »Noćni vlak za Dukku« te osvrt na deset godina Festivala srpskog filma fantastike.




Za petak je zakazana svečana dodjela književne nagrade Artefakt, dok će u subotu posebno atraktivna biti modna revija kostimiranih posjetitelja te dodjela nagrada za najbolje kostime, a u nedjelju ne bi trebalo propustiti predstavu »Priče i budućnosti«, kendo prezentaciju, kreativne radionice i razbijanje pinjate u obliku Zvijezde smrti. Rikon se održava potporu Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, Odjela za kulturu Grada Rijeke te Zaklade Sveučilišta u Rijeci. Cijena vikend-ulaznice iznosi 60 kn, za kostimirane posjetitelje 30 kn, a za mlađe od 14 godina ulaz je besplatan. Detaljne informacije i program konvencije moguće je pronaći na stranici http://rikonrijeka.com.