Zabavna manifestacija

Još malo do “Ljeta na Gradini” koje donosi čak 18 programa i 171 izvođača

Danijela Bauk

Sve počinje 2. srpnja sad već tradicionalnim programom »2000 svijeća na Gradini«, a završava 3. rujna s »Mystic show – magija i iluzija« Andreja Škedela



RIJEKA Dva mjeseca, 18 manifestacija i 171 izvođač – najvažnije su brojke 11. izdanja Ljeta na Gradini, popularnog ljetnog kulturno-umjetničko-zabavnog programa što se održava na Trsatskoj gradini, naglašeno je na jučerašnjoj presici kojoj su uz organizatora programa Vedrana Babića prisustvovali i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i Ines Boban Štiglić iz Turističke zajednice Grada Rijeke.


– Manifestacija je do sad održana deset puta i na njoj je održano više od 300 različitih programa. U proteklih deset godina posjetilo nas je više od 100.000 posjetitelja, a ukupno je na Ljetu nastupilo više od 1000 različitih umjetnika, glazbenika i glumaca. Originalan konceptualni program Trsatsku gradinu promatra kroz sferu ambijentalnog prostora s jedinstvenim arhitektonskim sadržajem, kazao je Babić.


Da je Gradina jedan od najprepoznatljivijih zaštićenih objekata riječke kulturne baštine, naglasio je i gradonačelnik Obersnel.




– Trsatska gradina je već 10 godina nezaobilazno odredište za sve Riječane i njihove domaće i strane goste koji uživaju u zanimljivom kulturno-zabavnom programu, posebice onom koji je besplatan za sve posjetitelje, kazao je Obersnel, a Ines Boban Štiglić naglasila je kako je Ljeto na Gradini odličan mamac i za brojne turiste, kojem u 11. izdanju prije svega želi – lijepo vrijeme.


Početak uz svijeće


A sve počinje 2. srpnja sad već tradicionalnim programom »2000 svijeća na Gradini«.  


– Ove godine izlazimo iz prostora Trsatske gradine – posjetitelji će moći uživati i u svijećama postavljenim u cijelom prostoru parka ispred Trsatske gradine. Za scenski nastup zaduženo je 15 umjetnika i performera. Na samom ulaznom prostoru posjetitelji će moći uživati u jedinstvenom zvuku gonga u izvedbi konceptualnog umjetnika Lea Oella Serafimia, ali i u zvukovima violine u interpretaciji Anamarije Martinčić, koreografskom nastupu Ri Dancea te u jedinstvenoj vokalnoj izvedbi Dine Antonića, kazao je Babić.


U četvrtak, 7. srpnja na rasporedu je  glazbeno-plesni performans »Šapat vječnosti« u izvođenju 25 umjetnika iz popularnog zbora mladih Josip Kaplan, 17 plesača iz jedinstvene plesne udruge Ri Dance te četiri gudača i pijanista. U subotu, 9. srpnja Trsatska gradina će ugostiti treće izdanje modne manifestacije »Festival mode City 45 20«. Posebnost revije je i što će se održati na dvije etaže. Prvi glazbeni program najavljen je za 14. srpnja kad će nastupiti Mirjana Bobuš u pratnji vjernog gitarista Zorana Papića Pape. Dva dana kasnije, 16. srpnja na rasporedu je »Light Transformation Gradina«, konceptualna manifestacija temeljena na svjetlosti i začinjena glazbenim izborom renomiranih DJ-jeva. Drugi isključivo glazbeni program najavljen je za 21. srpnja kad će nastupiti Marko Škugor kojem će se na pozornici pridružiti i Branko Bubica iz Klape Maslina, Sara Škugor te Voljen Grbac.  »To the top… party… before the end!« bit će održan 24. srpnja u sklopu službenog partyja Europskih sveučilišnih igara. Publici će se predstaviti organizacija House healers odnosno DJ Dado, Tony T Sax i MC BlackStar.


Kubanski ritmovi


Prva predstava na rasporedu je 30. srpnja. Tad će Gradina ugostiti »Ritinu školu« u produkciji Planet Arta, u kojoj glavne uloge tumače Nataša Janjić i Marko Torjanac. Dani vizualne umjetnosti i komunikacije »Gradina No Limit« bit će održani od 1. do 5. kolovoza. Branko Đurić Đuro s popularnom »Đurologijom« na Gradini gostuje 9. kolovoza. Dva dana kasnije  na rasporedu je koncertni nastup Habana Social Cluba, odnosno 11 renomiranih kubanskih glazbenika pod nazivom Habana Social Club u sklopu turneje Realmente Cuba Tour. Riccardo Staraj i Midnight Blues Band nastupaju 17. kolovoza.


»Gong Caravan«, glazbeni performans 30 umjetnika koji će sve posjetitelje provesti kroz mističan svijet zvuka gonga pod vodstvom Don Conreaua, priznatog svjetskog umjetnika i pionira na području terapije zvukom, najavljen je za 18. kolovoza. Predstava »CABAres CABArei« Zijaha A. Sokolovića na rasporedu je pak 20. kolovoza. »Gradina znanja«, sastavni dio PAR poduzetničkog kampa Visoke poslovne  škole PAR, na programu je 25. kolovoza.


Iluzija za kraj


Popularna gastro-zabavna manifestacija »Taste & Music« 28. kolovoza dovodi Gorana Karana. Prvi dan rujna rezerviran je za program »Baltazar na Gradini«. Manifestacija je zamišljena da se na različitim atraktivnim lokacijama u sklopu Trsatske gradine u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci predstavi šest profesora sa zanimljivim predavanjima, u prostoru spilje posjetitelji će moći pogledati izložbu fotografija te animirane filmove, a publici će se predstaviti i Jadran galenski laboratorij sa svojim edukativnim kornerom, Centar tehničke izvrsnosti Tesla, a s posjetiteljima će se družiti i sam Profesor Baltazar.


Zatvaranje Ljeta na Gradini bit će u velikom stilu i to 3. rujna s programom »Mystic show – magija i iluzija«. Riječ je o inovativnom i jedinstvenom scenskom programu u izvedbi jednog od najistaknutijih hrvatskih mađioničara i iluzionista Andreja Škedela.