Koncert Mirjane Bobuš

Cuca i Pape proslavili Dan žena “sve u šesnaest”

Slavica Mrkić Modrić

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Večer prepuna emocija, večer u kojoj su Cuca i Pape svirkom ponad Korza svirali svim ženama svijeta u čast njihovog praznika ostat će zapamćena kao večer u kojoj su svi uživali

Eh, što li se ono dizalo koje vodi od prizemlja do caffe bara Nad urom navozalo u subotu uvečer! Kad bi Mirjani Bobuš koja je s Zoranom Papićem zvanim Pape i dvjestotinjak gostiju slavila Dan žena ispostavilo račun, Mirjana bi morala pjevati »gratis« do druge mirovine. Šalu na stranu, Mirjana i Pape su internacionalni praznik znan kao i 8. mart proslavili sve »u šesnaest« svirajući i pjevajući gotovo tri sata. Lako za njih, oni su profesionalci, njima je život pjesma, rekli bi cinici, ali publika, e pa iako amateri, pokazali su se profi do neba.   

Da je rođena za feštu Mirjana je dokazala i ove »ženske večeri«. Zanimljivim dosjetkama, pričama iz života, upadicama i doskočicama izazivala je salve smijeha, a odabirom pjesama dokazala kako se za pozornicu rodiš ili jednostavno – cijeli se život na njoj samo šlepaš. Ona se za nju nije rodila, ona je na njoj rođena jer kako drugačije protumačiti te ovacije, taj amaterski zbor koji ju je u stopu pratio, tu pozitivnu vibru koju odašilja i kad pjeva o sreći, i kad pjeva o tuzi. »Ona j’ ciganon s kol pala«, na jednom od njezinih davnašnjih nastupa komentirala je neka ushićena gospođa. Ta konstatacija primjenjiva je i dan danas jer toliko energije, snalažljivosti, veselja ali i tuge skrivene negdje duboku, u kutku nasmješenog oka ima samo Mirjana. Da proživljava svaku riječ, svaki stih, svaku strofu ne samo pjesme koju je sama napisala već i svake druge koju je izabrala zato što je u njoj prepoznala »ono nešto« Cuca je pokazala i tijekom subotnjeg nastupa Nad urom. 


   Onaj kojem se treba nakloniti i to u dubokom naklonu je Pape, jer takvu ženu treba znati i moći pratiti, a on s tim nema problema. Što bi se reklo – našle se dvije duše. Zapravo, te ih se večeri našlo mnogo. Mlađih, starijih, iskusnijih, nevinijih, otvorenijih, sramežljivijih, one koje pate i one koje slave, a sve ih je u isto kolo povukla upravo ta Kraljevičanka koja nikad nije dala, što bi rekli u svijetu iz kojeg dolazi – onom čakavskom, straha na se. 


   Repertoar večeri? Sve za ljubav! Onu iskrenu, neovisno kome bila namijenjena, bliskoj osobi, zavičaju, svemiru ili nemiru. Mirjana i Pape još jednom su dokazali da gdje su oni, tu je dobar provod jer ako se netko provodio te subotnje riječke večeri bio je to kafić Nad urom.