Kupnja i savjet

ŠARENI MOST Cvjetni sajam: Rožice na Kontu uvod u Riječki zeleni svibanj

Ljiljana Hlača

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL



RIJEKA Na Kont je stigao Cvjetni sajam na kojem se može kupiti ukrasno bilje, sadnice, sukulenti, trajnice, mirisno bilje, ali i prehrambeni proizvodi hrvatskih OPG-ova. Sajam ostaje otvoren do 6. svibnja, a prvi put ga organizira Rijeka plus. Na sajmu se predstavlja tridesetak proizvođača cvijeća iz cijele Hrvatske, a u ponudi je bilje koje se sadi upravo u ovo vrijeme. Osim kupnje rožica, može se dobiti i koristan savjet od uzgajivača. Ovog puta ovaj događaj prate i radionice KD-a Čistoća pa će tako  sutra i preksutra od 11 pa do 12 sati Cvijeta Bišćević održati besplatnu radionicu o kompostiranju i samonavodnjavanju, a nakon radionica davat će i individualne savjete građanima.


Zeleni svibanj


Danas se dijelio o tome edukativni materijal, a posjetitelji su mogli vidjeti i izložbu cvjetnih gredica Grada Rijeke. Kada je riječ o ponudi sajma, uglavnom prevladava jednogodišnje bilje, a cijene su različite te se kreću od 4 do 50 kuna, ovisno o velični bilja.


Ovogodišnji Cvjetni sajam na Kontu dio je manifestacije Riječki zeleni svibanj, koja će potrajati do početka lipnja. Ovaj program donosi niz radionica i događanja koji promiču glavne teme EU Green Weeka koji organizira Europska komisija a to su – zelena infrastruktura, problemi prirode i bioraznolikost, zdravlje, gospodarenje otpadom i recikliranje, uključivanje zajednice, očuvanje prirode i slično.


Kako je rečeno na  konferenciji za novinare na kojoj je najavljen program Riječkog zelenog svibnja, manifestacija se prvi put održava u Rijeci, a organizira je Grad u suradnji s udrugama Mandala i Žmergo te Prirodoslovnim muzejem. Riječki zeleni svibanj zapravo najavljuje još jedno događanje – Riječki zeleni tjedan, na rasporedu od 21. do 26. svibnja.– Cilj Riječkog zelenog svibnja je promovirati važnost i bioraznolikost riječke flore i faune. Stoga će Riječkom zelenom tjednu prethoditi prigodna prodaja ukrasnog bilja, akcije čišćenja prirode, edukacija i izložba o važnosti bioraznolikosti te razne radionice – najavili su  organizatori, koji pozivaju građane da se uključe i sudjelovanjem podrže ovaj projekt.

Zeleni tjedan


U okviru Riječkog zelenog svibnja na mostu kod Konta od 10. svibnja pa do 10 lipnja bit će postavljena izložba Prirodoslovnog muzeja »Biodiversity matters«, 12. svibnja na rasporedu je akcija čišćenja korita i izvora Rječine »Ne budi loš – baci u koš«, dok će se 14. svibnja održati Tjedan botaničkih vrtova i aboretuma Hrvatske. Dana 18. svibnja na programu je »Warm up – trk u šumu 2018. godine« koji se održava u Harteri, a akcija čišćenja obale i podmorja lučice Kantrida najavljena je za 20. svibnja. Riječki zeleni tjedan donijet će niz radionica, predavanja, izložbe, obilazak riječkih parkova, a kao posebnost najavljen je Festival pčela samica te Divlja noć – zvučno-igrana produkcija koja će građanima kroz šetnju parkom Nikole Hosta pružiti mogućnost upoznavanja sa zvukovima iz prirode.