Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

S Korza pušteni crni baloni u spomen na 242 ubijene žene od 2001. godine

Mirjana Grce

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA – Do brojnih građana Rijeke danas je, na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama stigla informacija o djelovanju ustanova i udruga koje čine riječku Mrežu za psihosocijalnu potporu žrtvama nasilja. Na štandu na Korzu je Udruga za zaštitu obitelji Rijeka, U. Z. O. R. sa suradnicima dijelila letke s temeljnim informacijama o svim ustanovama i udrugama koje se u Rijeci bave žrtvama nasilja, posebice ženama i djecom žrtvama obiteljskog nasilja. Građani su tom prilikom podsjećeni da je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama Hrvatski sabor ustanovio u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine. U spomen na 242 ubijene žene od 2001. godine, s Korza su pušteni crni baloni, što je učinio mr. Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke.


– Osvješćivanje javnosti o nasilju u obitelji i nasilju nad ženama jedan je od bitnih aspekata u borbi protiv nasilja nad ženama, s ciljem podrške i pomoći ženama koje su izložene nasilju te općenito nastojanju da se nasilje u obitelji i nasilje nad ženama prepozna kao značajan društveni problem, da se mijenjaju predrasude i stavovi i da društvo kao cjelina, u svim aspektima čini najviše što može kako bi se spriječilo nasilje. O nasilju u obitelji moramo još puno govoriti. Trebamo senzibilizirati javnost i onda će sigurno biti više žena koje će se javljati zbog nasilja u obitelji. Treba reći da, što se više žena javlja, da je senzibiliziranost veća, što ne znači da je nasilja u obitelji više. Kada nije postojala zakonska legislativa i kada nisu postojala skloništa, žene se nisu imale kome javiti, no danas postoje organizacije, institucije – društvo ima sustave koji funkcioniraju koliko mogu da bi pomogli žrtvi i žrtve se imaju kome javiti. Odgovornost nas koji radimo sa žrtvama nasilja je da budemo što dostupniji i da pružimo informacije, objasnila je Paula Bogović, potpredsjednica U. Z. O. R.-a najavljujući da će letak s informacijama o riječkoj Mreži biti dijeljen u odgojno-obrazovnim, zdravstvenim i drugim ustanovama. 


Treba podsjetiti da neformalnu riječku Mrežu za psihosocijalnu potporu žrtvama nasilja čine Obiteljski centar – podružnica riječkog Centra za socijalnu skrb, Dječji dom Tić, Odjel za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Rijeci, riječki SOS telefon – Udruga za pomoć žrtvama nasilja, Sv. Ana – Caritasov dom za žene i djecu, U.Z.O.R. te Centar za participaciju žena u društvenom životu. Danas je, također na Korzu, taj Centar predstavio svoju akciju pomoći izbjeglicama u Hrvatskoj, osobito izbjegloj djeci i ženama koje smatra posebno ugroženima.




– Želimo pokazati solidarnost i pokrenuli smo akciju prikupljanja pomoći za izbjegle žene i djecu: odjeće, sada posebno kabanica, skafandera, pelena i svega drugog što maloj djeci treba. Građani su se već odazvali i sve što smo već prikupili odnijet ćemo na tri ustanovljena mjesta za pomoć djeci. Pripremili smo i pisani materijal, informacije za izbjegle ljude, na hrvatskom, arapskom, perzijskom i engleskom jeziku. Odazvali samo se na poziv Hrvatskog pravnog centra i u Rijeci organizirali punkt na kojem tražitelji azila, ako se tu zateknu, mogu dobiti informacije, pravnu pomoć. Taj punkt je naš Centar, na adresi Pul Vele crikve 1, poručila je predsjednica Centra Antonija Pintar. Izdvojila je da je sada u Hrvatskoj azil zatražilo devet osoba, a da je to prva učinila jedna žena.