Bikeri upozoravaju

Rotor na Sv. Ani, čvor Draga i Cindrićeva opasni za motocikliste

P. N.

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Preventivno-edukativna akcija održat će se 12. put na Automotodromu Grobnik, a bikeri povodom akcije apeliraju da se riješe prijeteće točke



U srijedu 25. svibnja održat će se 12. izdanje akcije Motociklom u život koju organizira Savjet za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije. Prijave su otvorene do srijede 18. svibnja.


Akcija ima korijene u 2004. godini, kada je na području Primorsko-goranske županije od ukupno 48 poginulih osoba, čak 15 izgubilo živote kao vozači i suvozači na motociklima. Zastrašujući statistički podaci ponukali su Županijski savjet da posebnu pažnju posvetiti edukaciji vozača A kategorije. Tako je 2005. godine prvi put održana akcija preventivno-edukativna akcija pod nazivom Motociklom u život na Automotodromu Grobnik. Zbog velikog interesa i dobrih rezultata odlučeno je da se s akcijom nastavi.


– Naša akcija pionir je u organiziranju edukacije motociklista te je svojim programom tijekom godina postala prepoznatljiva i izvan područja Primorsko-goranske županije i pozitivan primjer za kojim su se povele brojne udruge širom Hrvatske što nas posebno veseli. Pri odabiru kandidata prednost se daje mlađim vozačima koji su zbog neiskustva posebno podložni opasnosti od stradavanja, objašnjava tajnik Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama Zdravko Lisac.


Učenje na pisti




Edukacija se provodi na jednodnevnom besplatnom seminaru. U teoretskom dijelu kandidati se upoznaju sa značajem nabavke odgovarajuće opreme za motocikl i vozača, tehnikama sigurne vožnje, od strane medicinskih stručnjaka prezentiraju se teške posljedice stradavanja u prometu, predstavnici policije upozoravaju na najčešće i najopasnije prekršaje, a HAK-ovi ispitivači kroz prigodne testove polaznike upoznaju što su sve zaboravili od prometnih propisa i sigurnosnih pravila. U drugom dijelu program sadrži praktični dio u kojem vrhunski vozač-instruktor Krešimir Erdec – Kec, dugogodišnji natjecatelj i osvajač zlatne kacige na prvenstvu Hrvatske i osnivač motociklističke škole sigurne vožnje, demonstrira simulirane iznenadne opasne situacije koje motociklisti susreću na cesti te daju stručne preporuke kako izbjeći odnosno prevladati opasnosti bez neželjenih posljedica.


Prijaviti se mogu svi zainteresirani kandidati s A2 i A kategorijom osim vozača koji posjeduju licencu za mototrke i/ili koji su učestvovali u prethodnim akcijama. Prvih 30 koji dostave prijavnicu sudjelovat će na preventivo-edukativnoj akciji. Naime, zbog prostornih i organizacijskih ograničenja u jednoj akciji s cjelovitim programom (teoretski i praktični) može sudjelovati do 30 polaznika. Ostali prijavljeni mogu prisustvovati samo na teoretskom dijelu. Prijavnica se nalazi na web adresi: http://www.pgz.hr/moto/. Osim prijave putem web adrese svi zainteresirani prijaviti se mogu i popunom prijavnice koju Županijski savjet dostavio registriranim moto-klubovima.


Fb grupa BikeRi BikeRice


Posebnost akcije je i nagradna igra kojom se želi dodatno motivirati sve kandidate da se u prometu ponašaju sukladno zakonskim propisima. Nagradna igra u kojoj sudjeluju svi učesnici u preventivno-edukativnoj akciji provodi se po specifičnim pravilima. Naime, nagradu može dobiti samo onaj polaznik koji nije napravio niti jedan prometni prekršaj od početka akcije do dana izvlačenja nagrada koja se dodjeljuje javnim izvlačenjem krajem godine na sjednici Županijskog savjeta. Tri atraktivne i prigodne nagrade su motociklistička kaciga, jakna i rukavice.


Motocikliste na akciju na Grobniku animira i facebook grupa BikeRi BikeRice koja broji 850 članova. Većina aktivnosti odvija se na području Primorsko-goranske županije. Bikeri se bave poligonima za sigurnu vožnju u sklopu Karavane za život, humanitarnim radom, informiranjem o susretima bikera, pune socijalne samoposluge, daruju krv. BikeRi BikeRice dobro su upućeni u probleme na prometnicama, o čemu se diskutira na facebook grupi i na druženjima.


– Naš posao je što bolje obučiti motocikliste kroz akciju, a motociklisti najbolje probleme u svakodnevnoj vožnji, objašnjava tajnik Savjeta za sigurnost prometa Lisac.


Novi kružni, stari asfalt


Bikeri Hrvoje Sarađen i Slaven Bakarčić uoči akcije upozorit će na tri opasne točke na riječkim prometnicama apelirajući da se učini nešto. Jedna je novi kružni tok kod mosta Svete Ane na Gornjoj Vežici.


– Asfaltirani su samo dijelovi kružnog toka, novi asfalt je u sredini, a okolo je malo novi, malo stari. Automobili toliko ne osjete, ali motor poskakuje kad ulazite u zavoj. Kružni tok koji je svakako potreban, ali opasan je za motocikliste. Ideš po jednom asfaltu, već se nagneš pa si odjednom na drugom asfaltu. Trebalo bi ostrugati sav asfalt i postaviti novi na cijelom kružnom toku, smatra biker Bakarčić.


Drugi problematični potez je vijadukt na istočnom izlazu, na Piramidi, u Ulici Slavka Cindrića.


– Kad se s Delte krene od grada prema Krimeji i Pećinama, vrlo brzo nailazite na ispucali asfalt. Zakrpan je nekakvom smjesom, da li katranom ili nečim sličnim. I tih zakrpa ima prilično, vide se crte po cesti. Kad je hladno nema problema, no kad sunce zagrije, te zakrpe postanu guma, kotači motocikla tonu i klize. Znam da je teško riješiti, ali da se bar to više ne radi. Više motociklista se na to potužilo, ističe Sarađen.


Treće opasno mjesto nalazi se ispod vijadukta na čvoru Draga. Kad se nakon čvora Vežica dođe do čvora Draga i krene prema Orehovici, mora se proći ispod podvožnjaka. S vijadukta konstantno kaplje i nailazite na mokar kolnik, a po zimi i zaleđen. Isto vrijedi i za kolnik iz drugog pravca, kad se sa čvora Orehovica spuštate prema čvoru Vežica, upozoravaju bikeri.


Sarađen i Bakarčić upozoravaju da su ceste pune šljunka koji ostaje nakon zime, što je izuzetno opasno za motocikliste.