Najmasovnija domaća ulična utrka

Rijeka trkača preplavila Grad koji teče: Na 19. Homo si teć sudjelovalo oko osam tisuća građana

Denis Frančišković

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Riječki polumaraton istrčalo je 640 sudionika

Plavetnilo neba i lagana burica na riječku su žilu kucavicu izmamili nekoliko tisuća građana, a utrke po prvi put na osebujan način sljubile more i kopno, Gat Karoline Riječke i Korzo. Ulice »očišćene« od automobila, mnoštvo trkača svih uzrasta, profesionalaca i rekreativaca, gužva i pozitivni šušur na svakom koraku… Sve u ritmu sporta, zabave, druženja, ali i humanosti. Na 19. Homo si teć, najmasovnijoj uličnoj utrci u Hrvatskoj, sudjelovalo je oko osam tisuća građana, a uz štafetu održane su i utrke za djecu te osobe s invaliditetom.Središnja utrka građana, najmasovnija ulična utrka u Hrvatskoj, okupila je nekoliko tisuća građana, a s posebnim osmijehom stizalo se na cilj ispred Radio Rijeke. Neki su slavodobitno dizali ruke u vis, drugi primali čestitke… Jer i to je utrka čiju trasu po starom dobrom običaju valja barem prošetati. 

Posebno dojmljiva bila je utrka gotovo više od tisuću djece školske i preškolske dobi i njihovih roditelja. Bila je to »najslađa utrka, spoj prve i treće generracije«, kako je to znakovito s pozornice primjetio voditelj Dražen Zima dok se zmija trkača užurbano kretala prema Gradskoj knjižnici.


 Kenijac Joel Maina Mwangi obranio je naslov pobjednika riječkog polumaratona.


Stazu dugu 21 kilometar, od Korza do Costabelle i natrag, pretrčao je za jedan sat, dvije minute i 58 sekundi, što je samo 11 sekundi sporije od njegovog prošlogodišnjeg pobjedničkog vremena. Ukupno je riječki polumaraton istrčalo 640 sudionika.

Posjećenost je nadmašila prošlogodišnju. Više od 14 tisuća ljudi bilo je dio riječkog Festivala sporta i rekreacije, koji je osim utrka nudio i zabavni te humanitarni sadržaj. 



Iduće godine manifestacija Homo si teć obilježit će se čak dva jubileja – 15. riječki polumaraton i „okruglo“, 20. izdanje Festivala sporta i rekreacije.




Utrka “Homo si teć”, održava se na Korzu i drugim ulicama i trgovima najužeg centra grada. 


Manifestacija ima i humanitarni karakter, jer su sudionici, kupovinom majica, darovali po pet kuna za djelovanje Socijalne samoposluge u Rijeci.