Konačno uspješna kandidatura

Rijeka i Zagreb domaćini Europskih sveučilišnih igara 2016. godine

Denis Frančišković

Zajednička kandidatura dobila prednost nad onom portugalskom Coimbre. Na Igrama se očekuje preko 4.000 natjecatelja, troškove od 4,5 milijuna eura najvećim dijelom snosit će studenti 



LJUBLJANA  Magistrat, odnosno vijećnica Grada Ljubljane u subotu  je bilo sretno mjesto za Rijeku i Zagreb. Nakon zasjedanja Izvršnog odbora EUSA-e (Europske sveučilišne sportske asocijacije) u središtu slovenske metropole svečano je objavljeno – Zagreb i Rijeka domaćini su trećeg izdanja Europskog sveučilišnih igara 2016. godine! 


Zajednička hrvatska kandidatura odnijela je prevagu nad finalnom portugalskom i tamošnjeg sveučilišnog grada Coimbra. Kontinentalna i mediteranska Hrvatska bit će nakon ljetne Univerzijade u Zagrebu 1987. domaćini najmasovnijeg sportskog događaja u Lijepoj našoj. Prve igre održane su 2012. u Cordobi, sljedeći domaćin 2014. je pak Rotterdam. 



U Zagrebu će se održati natjecanja u nogometu, futsalu, badmintonu, tenisu, stolnom tenisu, veslanju, rugbyju…, a u Rijeci u odbojci, odbojci na pijesku, rukometu plivanju, karateu, judou… Rijeka ima i obvezu više kad su u pitanju smještajni kapaciteti.




– Izuzetno sam zadovoljan, a vjerujem da će Rijeka pokazati kako može biti dobar organizator velikog sportog natjecanja. Naše Sveučilište je uložilo puno truda, a mi kao grad pokazat ćemo da s našom sportskom infrastrukturom možemo ugostiti europske studente sportaše. Smještaj? To je ustvari veliki poticaj da se do 2016. izgrade smještajne jedinice kampusa na Trsatu. Time ćemo zaokružiti predivnu studentsku priču o Trsatu – rekao je Karabaić. 



Riječka delegacija s pljeskom je i zadovoljstvom dočela službenu objavu, ovaj put pojačana za ministra obrazovanja, znanosti i sporta Željka Jovanovića i njegovog pomoćnika Petra Skansija. 


– Ovo je velik događaj, sve što se radilo u pripremi ove kandidature odrađeno je s puno strasti, srca, ali i razuma – kaže ministar Jovanović.


– Naša priprema se pokazala kao puna inovativnosti. Još sam ranije govorio da će ove Igre pokazati kako je spoj znanosti, obrazovanja i sporta nešto što će omogućiti da Hrvatska bude prepoznatljiva i konkurentna te nam omogućiti da svi živimo bolje. Odradili smo sjajan posao, posebno tim na čelu s Gordanom Kožuljom. Ovo je jedna od najboljih čestitki koju sveučilišna akademska zajednica i studenti donose Hrvatskoj na pragu ulaska u Europsku uniju.


Posebne čestitke primao je Gordan Kožulj, voditelj cijelog projekta kandidature. Rezultate glasovanja nije znao, ali priznao je – bilo je jako gusto.


– Imali smo dobre i temeljne pripreme. Nismo ponavljali greške i što je najvažnije, imali smo holistički pristup kandidaturi, jednu kvalitetno napravljenu knjigu kandidature, razgovarali smo s članovima Izvršnog dobora, išli u njihove domicilne zemlje… Imali smo i jednak omjer muških i ženskih prezentera, video prezentaciju, širok konsensus podrške…., istaknuo je Kožulj.


Na natjecanju koje će okupiti oko četiri tisuće studenata s više od 200 sveučilišta iz 40-ak zemalja, studenti će biti smješteni u domovima Sava i Cvjetno u Zagrebu, riječki smještajni kapaciteti vezani su uz završetak kampusa na Trsatu.


– Imat ćemo velik broj gostiju što je primjerice jako dobro za Zagreb kada su u srpnju napušteni studentski domovi. Želimo da ti dani u oba grada budu puni mladosti i sporta, postoji i mogućnost za određeni »face lifting« dijela sportske infrastrukture. To je prilika za kvalitetan pomak u tom smjeru, a Hrvatsko sveučilište će imati prigodu da se na najbolji način prezentira. Sport je sjajna platforma za slanje brojnih poruka, s njim se lako možemo približiti svima – smatra Kožulj.


Po riječima voditelja projekta kandidature Hrvatskog akademskog sportskog saveza ne očekuje se izgradnja specijalne infrastrukture, a i troškovnik je poprilično jednostavan i zatvoren.Profesionalnost


– Europske igre su prije svega natjecanje studenata sportaša, razina natjecanja možda nije ona vrhunska, međutim cijeli događaj ima sasvim drugu dimenziju. S troškovima neće biti problema, mi samo postavljamo nove stanarde spektakla i brojnosti. Želimo da to bude akademski i socijalni događaj. Natjecatelji će biti smješteni u studentskim domovima, to neće biti nikakav luksuz, imat će kvalitetetne uvjete, ali u fokusu nije toliko vrhunski rezultat koliko studentski život. Troškovi su četiri i pol milijuna eura, a najveći dio snose sami natjecatelji, njihova participacija iznosi 65 eura po danu – zaključuje Kožulj. 


Ponosan je bio i Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci, posebno pohvalivši također vrhunsku prezentaciju. 


– Prezentacija zaslužuje sve pohvale, odrađena je krajnje profesionalno. Sam događaj za nas je velika obveza, ali i prilika. Prije svega za afirmaciju studentskog sporta, ali i naših sveučilišta i cijele Hrvatske. Tu vidim priliku i za afirmaciju Hrvatske s obzirom na poziciju u srcu Europe, kao mjesta gdje se okupljaju mediteranska i srednjeeuropska kultura. Rijeka je u srcu Europe i ovim želimo poslati poruku da smo grad koji je mjesto okupljanja i promišljanja novog identiteta Europe – rekao je Lučin o sinergijskim mogućnostima dvaju hrvatskih gradova.