Dio studenata nezadovoljan

Riječki studenti žale se na život u Kampusu: Grijanje im gase u 21 sat, ne daju im igrice, niti da puše

Ingrid Šestan Kučić

Život u domu donosi mladima neke nove obaveze i – ograničenja / snimio R. BRMALJ

Život u domu donosi mladima neke nove obaveze i – ograničenja / snimio R. BRMALJ

Stanari novih paviljona prigovaraju zbog hladnoće u noćnim satima, zbog prekratkog rada preskupe praonice, onemogućenog pristupa online gaming platformama te nepostojanja prostora za pušače, no čini se da od svega toga mogu utjecati tek na radno vrijeme praonice



Gašenje grijanja u 21 sat, ograničena upotreba interneta, prekratki rad praonice koja je preskupa te obećana teretana koja još uvijek ne radi – dio je pritužbi novih stanara Sveučilišnog kampusa na Trsatu. Naime, studenti koji su s početkom ove akademske godine uselili u novoizgrađene paviljone kažu kako bi za novac koji izdvajaju za pranje rublja za dvije godine mogli kupiti vlastitu perilicu, a uz gašenje grijanja svakog dana u 21 sat, muči ih i onemogućen pristup online gaming platformama, ali i činjenica da studentski paviljoni nemaju osiguran prostor za pušače. Ravnatelj Studentskog centra Dinko Jurjević rano gašenje grijanja objašnjava činjenicom da o grijanju brine Energo te Studentski centar s odlukom o početku i kraju grijanja nema ništa.


– Ugovor s Energom sklopilo je Sveučilište, a ne Studentski centar. Grijanje se svaki dan pali u 6 sati i gasi u 21 sat i mi tu ne možemo ništa. Dok nisu bili izgrađeni paviljoni, Energo je grijanje isključivao u 16 sati kada je s radom završavao restoran. Za razliku od paviljona na Trsatu, u starom Studentskom naselju Ivan Goran Kovačić imamo vlastitu kotlovnicu i tamo možemo utjecati na početak i kraj grijanja pa kada su hladniji dani grijanje gasimo kasnije, no i u tom se naselju grijanje u pravilu gasi u 21 sat, kaže Jurjević.


Internet samo za učenje


Što se ograničene upotrebe interneta tiče, dodaje, ni to nije odluka Studentskog centra već CARNeta s kojim je sklopljen ugovor o usluzi, a tim je ugovorom jasno definirano da se internet može koristiti samo za potrebe učenja i istraživanja. Razlog tome, kaže ravnatelj, mogućnost je zloupotrebe softvera. Kao i u slučaju grijanja, ugovor s CARNetom sklopilo je Sveučilište, a ne Studentski centar, a rektor Sveučilišta u Rijeci prof.dr. Pero Lučin dodaje kako već postoje loša iskustva neovlaštenog korištenja softvera.




– Imali smo ozbiljan slučaj neovlaštenog preuzimanje sofvera, i to baš u studentskom naselju. Studenti se mogu neograničeno koristiti internetom, ali za potrebe učenja, a ne za druge radnje, ističe rektor.


Pušenje zabranjeno


Ono u čemu se ravnatelj Studentskog centra slaže sa studentima, činjenica je da teretana u paviljonima još uvijek nije profunkcionirala, a razlog je opetovano rušenje natječaja javne nabave.


– Ni te natječaje ne provodi Studentski centar nego Sveučilište, a natječaj je već u nekoliko navrata srušen. Što se tiče pritužbe da u paviljonima nema prostora za pušače, ne može ga ni biti, jer zakon jasno kaže da u ustanovama odgojno-obrazovnog karaktera, kao i u svim javnim ustanovama – pušenje nije dozvoljeno. Mi smo studentima prešutno dozvolili da se okupljaju vani i puše, kaže Jurjević.


Ravnatelj se djelomično može složiti i s pritužbom vezanom uz rad praonice rublja, no kada je u pitanju cijena pranja, pritužbu studenata ne odobrava.


– Cijena za 5 do 6 kilograma rublja koliko stane u jednu perilicu je 20 kuna. U tu je cijenu uračunat prašak za rublje, pranje rublja te sušenje u sušilici. Ono u čemu su studenti možda u pravu, je rad same praonice koji je organiziran samo u poslijepodnevnoj smjeni. No, paviljoni su tek počeli raditi, objekti još uvijek nisu skroz dovršeni i to se može promijeniti. Računali smo s tim da su studenti ujutro na predavanjima pa da im tada usluga pranja ne treba, zaključuje ravnatelj.