Opasna šutnja

Riječki IDS o ksenofobnoj desnici: ‘Glasnovićev istup nije izoliran, vrijeme je da tome kažemo dosta’

Marinko Glavan

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Takvi ispadi poprimaju obrise crnog scenarija na hrvatskoj političkoj sceni i u hrvatskom društvu općenito. Vrijeme je da tome kažemo dosta, kaže predsjednik riječkog IDS-a Oskar Skerbec



Brutalni napad izabranog saborskog zastupnika Željka Glasnovića na studente koji prosvjeduju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i uvrede koje im je uputio preko Facebooka još su jedna u nizu ksenofobnih provokacija koje nam servira krajnja desnica, rekao je predsjednik riječkog IDS-a Oskar Skerbec na konferenciji za novinare.


Bezumno ponašanje


Skerbec naglašava kako se više ne može govoriti o izoliranom slučaju i stavu frustriranog desničara koji vrijeđa i omalovažava pojedince ili skupinu.


– Takvi se slučajevi zabrinjavajuće često ponavljaju, počevši od Hasanbegovića pa nadalje. Takvi ispadi poprimaju obrise crnog scenarija na hrvatskoj političkoj sceni i u hrvatskom društvu općenito. Vrijeme je da tome kažemo dosta – istaknuo je Skerbec, ocijenivši Glasnovićev istup bezumnim ponašanjem koje vrijeđa, diskriminira i poziva na linč studenata Filozofskog fakulteta.




– Najmanje što možemo učiniti je javno iskazati protivljenje takvom ponašanju – kazao je Skerbec.



Dorotea Pešić Bukovac i Oskar  Skerbec su najavili mogućnost suradnje s PGS-om na idućim regionalnim i lokalnim izborima, no naglasili su i da IDS već 11 godina uspješno surađuje s SDP-om u obnašanju koalicijske vlasti u Rijeci. – SDP je glavni partner u koaliciji i suradnja s PGS-om u velikoj će mjeri ovisiti o dogovoru između te dvije stranke. Mi u IDS-u smatramo da PGS ima veliki potencijal, te može dati veliki doprinos razvoju Grada Rijeke, rekla je Pešić Bukovac. Novinare je zanimalo što je sa suradnjom s Listom za Rijeku, strankom s kojom su IDS i PGS zajednički nastupili na parlamentarnim izborima prošle i ove godine.– Ako Lista za Rijeku ispregovara suradnju sa SDP-om, zašto ne, kratko je odgovorila Pešić Bukovac.


IDS je, dodao je, posebno osjetljiv na ksenofobne, fašistoidne, uvredljive i neukusne istupe poput Glasnovićevog, posebno kada dolaze od političara koji će uskoro sjediti u Saboru. Glasnović, smatraju IDS-ovci, ne vrijeđa samo skupinu studenata kojima se Glasnović obraća.


– Vrijeđa sve slobodoumne i normalne ljude, a pogotovo nas u Rijeci i Primorju, koji smo desetljećima predvodnici multikulturalnosti i tolerancije. Mi našu djecu želimo učiti tim civilizacijskim vrijednostima i moramo se suprotstaviti onima koji ih negiraju. Ne smijemo dozvoliti povratak jednoumlja i netolerancije koji nam ništa dobrog nisu donijeli, rekao je Skerbec.


Šutnja struktura 


Članica predsjedništva IDS-a Dorotea Pešić Bukovac smatra da je od Glasnovićeva istupa još opasnija šutnja državnih struktura.


– Počelo je s nama ovdje, s Editom i HNK Ivana pl. Zajca, a ovo je nastavak desničarske revolucije u Hrvatskoj. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović o svemu šuti, jednako kao na nogometnim utakmicama, kada nitko ništa ne vidi i ne čuje, tako se i sad svi prave slijepi i gluhi, prešutno tolerirajući ovakve ispade – kazala je Pešić Bukovac, koja je na pitanje kani li IDS Glasnovića kazneno prijaviti zbog govora mržnje i poticanja na nasilje, odgovorila da su kaznene prijave već podnesene, ali smatra da su to trebale učiniti i nadležne institucije, po službenoj dužnosti.