Dobitnici QR koda

Riječki Hostel Dharma uvršten u industrijsko i tehničko nasljeđe Europe

Hina

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

ECTN je projekt hostela i dvorane kulture uvrstio među 10 nominiranih europskih projekata na temu industrijske baštine, pa je tom nominacijom postao do sada prvi i jedini u Hrvatskoj nositelj pločice Industriana s QR kodom



RIJEKA - U riječkom Hostelu Dharma koji se nalazi u kompleksu bivše tvornice Vulkan, u četvrtak je otkrivena  fasadna pločica Industriana s QR kodom, čime je taj objekt kao prvi u Hrvatskoj uvršten u industrijsko i tehničko nasljeđe Europe.


Hostel Dharma i njegova Dvorana kulture ‘Joga u svakodnevnom životu’ nagrađeni su na konferenciji European Cultural Tourism Network (ECTN) u Rigi priznanjem Industrijsko i tehničko nasljeđe Europe i  dobitnici su oznake  s QR kodom.  


ECTN je projekt hostela i dvorane kulture uvrstio među 10 nominiranih europskih projekata na temu industrijske baštine, pa je tom nominacijom postao do sada prvi i jedini u Hrvatskoj nositelj pločice Industriana s QR kodom




Iza QR koda, koji se učitava bilo kojim smartphoneom, nalazi se priča o revitalizaciji dijela nekadašnjeg industrijskog kompleksa Vulkan u hostel i dvoranu kulture.


Rekonstrukcija i prenamjena bivše industrijske hale s pripadajućim prostorijama počeli su 2011., a hostel je otvoren 2013. godine.


Svjetski turistički vodič Lonely Planet proglasio ga je 2014. jednim od tri najbolja hostela u Hrvatskoj i uvrstio među pet preporučenih ugostiteljsko-smještajnih objekata na Kvarneru te, u kategoriji ponude, među 20 najboljih hostela u Europi.


Objekt je smješten na istočnom ulazu u Rijeku, u blizini brodogradilišta Viktor Lenac i gradskih plaža. Uredski prostori pretvoreni su u sobe, a tvornička hala u dvoranu kulture u kojoj se održavaju razni programi. Uređen je i restoran s vegeterijanskom ponudom i drugi zajednički prostori te vanjski dio za druženje i odmor.


Savjetnik ministra turizma Ivo Bašić rekao je da je riječ o dobrom primjeru pretvaranja neperspektivne imovine u dobar projekt.  Naglasio je da u Hrvatskoj ima dosta takvih objekata, posebice vojnih, te da proceduru njihove revitalizacije treba pojednostaviti. 


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da je u početku bio skeptičan, ali da je ostvaren veliki uspjeh koji može biti poticajan za druge prostore.


Govoreći o tijeku uređenja hostela, direktor tvrtke HARA d.o.o. Andro Stošić  naveo je da se do njega dolazi kroz industrijski dio što dokazuje mogućnost suživota takvih objekata te da su gosti hostela uglavnom oni koji su navikli na slična okruženja. 


Predsjednik Udruge Joga u svakodnevnom životu Neven Tomašić dodaje da gosti u hostelu borave u prosjeku tri dana i da su u njemu već boravili posjetitelji iz više od 90 zemalja.