Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Jedini u centralnoj i istočnoj Europi

Riječki Ekonomski fakultet prvi ima ugljikov otisak

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 10. lipanj 2018. u 18:18 2018-06-10T18:18:04+02:00

Riječki je fakultet odabran je za sudjelovanje zahvaljujući provedbi trogodišnjeg LIFE Clim'Foot projekta »Upravljanje klimom: Provedba javnih politika za izračun i smanjenje ugljikovog otiska poslovnih subjekata« koji se proveo u pet europskih zemalja, odnosno u Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Mađarskoj i Hrvatskoj

RIJEKA Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci jedina je hrvatska organizacija koja sudjeluje na ovotjednoj Clim'Foot konferenciji u Parizu.

Riječki je fakultet odabran je za sudjelovanje zahvaljujući provedbi trogodišnjeg LIFE Clim'Foot projekta »Upravljanje klimom: Provedba javnih politika za izračun i smanjenje ugljikovog otiska poslovnih subjekata« koji se proveo u pet europskih zemalja, odnosno u Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Mađarskoj i Hrvatskoj.

Zahvaljujući tom projektu riječki Ekonomski fakultet postao je prva visokoškolska institucija u centralnoj i istočnoj Europi koja je izračunala svoj ugljikov otisak. Koordinator projekta je francuska Agencija za upravljanje okolišem i energetikom ADEME, a hrvatski partner na projektu je Energetski institut »Hrvoje Požar«, dok su voditelji projekta na Ekonomskom fakultetu izv.prof.dr. Saša Žiković i doc.dr. Dejan Miljenović koji će i održati prezentaciju o procesu prikupljanja podataka i izračunu ugljikova otiska u Parizu.
 

U okviru projekta izrađen je nacionalni model za izračun ugljičnog otiska poslovnih subjekata, prilagođen hrvatskim uvjetima. Model se temelji na francuskom Bilan Carbone modelu, a usklađen je s međunarodnim standardima te preporukama Europske komisije te je razvijena i nacionalna baza faktora emisije stakleničkih plinova, koja se sastoji od 172 nacionalna faktora. U tijeku je testiranje nacionalnog modela za izračun ugljičnog otiska na desetak odabranih poslovnih subjekata.

Među tim odabranim poslovnim subjektima je i Ekonomski fakultet u Rijeci, koji je uz pomoć Energetskog instituta prvi pripremio sve potrebne podatke i proveo izračun izravnih i neizravnih emisija stakleničkih plinova svih tijekova ljudi, energije i materijala, za koje je fakultet odgovoran ili je o njima samo ovisan. Izračun ugljikovog otiska omogućit će Ekonomskom fakultetu upoznavanje sa strukturom emisija stakleničkih plinova te odabir mjera za smanjenje ugljikovog otiska.

Osim izračuna, projektom je predviđena i izrada Strategije upravljanja ugljikovim otiskom čiji je cilj maksimalno smanjenje ugljikovog otiska poslovnog subjekta po jedinici uloženih financijskih sredstava provedbom odabranih troškovno-učinkovitih mjera, što bi u konačnici dovelo do smanjenja emisija stakleničkih plinova i ublažavanja klimatskih promjena.

Na Ekonomskom fakultetu ujedno ističu da već dugi niz godina osmišljavaju i sudjeluju na programima i projektima vezanim uz održivi razvoj, energetiku i ekologiju te da su i osnivač jedinstvenog interdisciplinarnog MBA studija u jugoistočnoj Europi »Ekonomija energetskog sektora« koji izvodi u suradnji s Energetskim institutom »Hrvoje Požar«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.