Šansa za mlade umjetnike

Riječka Akademija primijenjenih umjetnosti traži petnaestak suradnika

Ingrid Šestan Kučić

Riječ je o ugovorima na godinu dana za vanjske suradnike za područja animiranog filma i novih medija, grafiku, kiparstvo, slikarstvo, fotografiju te kostimografiju 



RIJEKA Fakultetsko vijeće Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci donijelo je odluku o otvaranju čak petnaestak novih radnih mjesta namijenjenih prvenstveno mladim stručnjacima različitih umjetničkih područja.


Pojašnjavajući kako se radi o složenoj i pomalo neobičnoj odluci o raspisivanju natječaja za naslovna radna mjesta, pod čime se podrazumijeva angažiranje vanjskih suradnika, dekan prof. dr. Josip Butković ističe da je pomlađivanje i popunjavanje kadra Akademije nužno za njen opstanak. 


  – Ukoliko ova Akademija sebi želi dobro te želi razvijati umjetnost i biti centar razvoja Sveučilišta u području umjetnosti, to može odraditi samo s mladim kadrovima. Natječaj koji će biti raspisan do kraja srpnja nije klasičan natječaj zapošljavanja kadra i zasnivanja radnog odnosa, već se radi o sklapanju ugovora na godinu dana, a ono što će budući asistenti dobiti su honorari, mentori, prostor za vlastito bavljenje strukom i umjetnošću, podršku Akademije, kao i mogućnost stjecanja znanja na drugim akademijama s kojima surađujemo. Naša Akademija je jedina institucija ovog tipa u Europi koja nema ni jednog asistenta u stalnom radnom odnosu, navodi dekan. 





Akademija, kaže dekan, ima sklopljene ugovore o suradnji s cijelim nizom ustanova, a ove je godine jedan takav ugovor potpisan i s Katedrom Čakavskoga sabora Grobnišćine u sklopu čega su održane likovne radionice, što je prema ocjeni prof. dr. Butkovića bilo prilično inspirativno i uspješno. Dodajući da se kraju bliži i trogodišnji IPA projekt Art TV Vision čiji je glavni cilj promovirati suvremenu umjetnost kroz emisije o poznatim umjetnicima i suvremenoj praksi, prodekanica za umjetničko-znanstvenu djelatnost izv. prof. art. Lara Badurina najavljuje da će Akademija u sklopu projekta organizirati radionice na temu »Umjetnilčki jezici i instalacije« koje će voditi Goran Petrcol. 


  – Riječ je o projektu u kojem uz našu akademiju sudjeluju i akademije iz Tirane, Venecije, Cetinja i Barija, a zajedno s akademijama uključene su i županije, kao i televizijske kuće. U našem slučaju riječ je o Primorsko-goranskoj županiji te Kanalu Ri, kaže Badurina.



  Pojašnjavajući kako ni sustav znanstvenih novaka ne prepoznaje umjetnike, što predstavlja još jedan od problema prof. dr. Butković ističe da ipak vjeruje kako će i umjetnici uskoro ući u sustav, a kada se to dogodi zahvaljujući novom kadru Akademija će već imati ljude s iskustvom. 


 – Vjerujemo da će Sveučilište u Rijeci uskoro imati i vlastitu doktorsku školu, a tada ćemo svim onima koje ove jeseni primimo moći ponuditi i doktorat iz umjetnosti, jer samo će s doktoratom moći biti konkurentni na europskom prostoru, ističe dekan. 


  Područja za koja će se tražiti umjetnici kao vanjski suradnici su animirani film i novi mediji, grafika, kiparstvo, slikarstvo, fotografija te kostimografija, jer kako navodi dekan Akademija svoje djelovanje želi proširiti i prema kazališnoj izvedbenoj umjetnosti. Otvaranje novih suradničkih mjesta šansa je za sve bivše studente Akademije koji žele i dalje ulagati u sebe, a istovremeno s ojačavanjem kadra studenti će dobiti novu radionicu za staklo u koju je fakultet uložio više od 50 tisuća kuna. 


  – Želimo radionice u kojima će studenti raditi rukama. I sami studenti stalno postavljaju pitanje konkretnog rada. Ukoliko želimo razvijati primijenjenu umjetnost, moramo imati prostor, skupu opremu i stručnjake. Od iduće akademske godine studentima ćemo ponuditi staklo kao izborni kolegij, najavljuje dekan.