Njemačka policija riješila slučaj iz 1999. i obradovala vlasnika iz Rijeke

Riječaninu Teu Pavišiću ukradeni “mercedes” vraćen nakon 14 godina

Šarlota Brnčić

Riječaninu je mercedes 124 cabrio ukraden 1999. godine na parkiralištu na Brajdici, a njemačka policija pronašla ga je nedavno nakon što se na tehničkom pregledu shvatilo da s vozilom nešto ne štima



RIJEKA - Rijetku sreću imao je Riječanin Teo Pavišić (44) koji je prije dva dana ponovno ugledao svog limenog ljubimca nakon što mu je ukraden pred više od desetljeća. Iako je od nestanka »mercedesa 124 cabria« prošlo gotovo četrnaest godina, a Pavišić odavno izgubio svaku nadu da će ponovno ugledati svoj auto, njemačka policija ga je nedavno pronašla. Prema Pavišićevim saznanjima, izgleda da je auto zaustavljen na tehničkom pregledu gdje se shvatilo da s njime nešto ne štima. Unatoč proteku godina, »mercedes« odlično izgleda što znači da su ga dobro održavali, a čak je i potpuno čist iznutra. Nekada je bio crne boje, a sada je prefarban u boju antracita što mu nije umanjilo privlačnost. 


   – Ukraden mi je u srpnju 1999. godine na parkiralištu na Brajdici. Kasno sam došao kući, a već ujutro ga nije bilo. Imao sam i »golfa« koji je bio parkiran iza »mercedesa«, no očito im je smetao, pa su ga pomakli i uzeli vredniji auto. »Mercedes« je ’92 godište, a u vrijeme kada sam ga kupio vrijedio je tadašnjih 60.000 njemačkih maraka. Vrijedio je koliko i jedan manji stan. To uvijek pamtim jer su auti tada više vrijedili, a stanovi manje. Nekoliko mjeseci nakon krađe javio mi se netko tko se privatno bavi ukradenim autima i rekao mi da je pronađen u Prijedoru. Čak sam i otišao tamo, no dok sam došao auta više nije bilo. Nestao je – kao nisu znali da se radi o ukradenom autu. Prije par mjeseci zvali su me navečer iz Treće policijske postaje i pitali me ako sam prijavio štetu te da je automobil pronađen. Morao sam na svoj trošak prije par dana otići po njega u Njemačku. Išao sam s prijateljem i uzeli smo prikolicu, krenuli u tri sata ujutro i prešli na stotine kilometara do odredišta, sve u jednom danu. Srećom, vrijeme je bilo dobro i putovali smo autocestom, ispričao nam je vlasnik koji i sam nije mogao vjerovati da se automobilu stvarno ušlo u trag sve do trenutka dok ga nije osobno ugledao. 


   – Možda nisam bio ni svjestan, pa niti sam kome rekao, niti pričao da me je zvala policija zbog auta. Čak nisam niti vjerovao da je nađen dok mi nije došao pod ruke. S obzirom na protok vremena, dobro izgleda, a čak je i čist iznutra. Kada sam ga bio kupio takvih je bilo malo jer se radilo o maloj seriji. Za sada ću ga malo urediti i onda vidjeti što dalje, no nemam ga namjeru prodavati, odgovorio je na naše upite o daljnjoj sudbini automobila. Dodao je i kako ga ovoga puta mora bolje osigurati, kako se povijest slučajno ne bi ponovila.