Grad Rijeka nastavlja s mjerama štednje

Prihvaćen Obersnelov prijedlog o smanjenju naknada kazališnim i upravnim vijećima

Damir Cupać

Prema Odluci o naknadama pravo na naknadu ostvaruje se za mjesec u kojemu je održana sjednica kazališnog ili upravnog vijeća ukoliko su članovi prisustvovali sjednici



RIJEKA  Gradonačelnik Vojko Obersnel predložio je Gradskom vijeću smanjenje naknade za rad kazališnih i upravnih vijeća za 10 posto.


– Trend nepovoljnih gospodarskih kretanja u Republici Hrvatskoj nastavljen je i u 2011. godini, što se odražava manjim ostvarenjem prihoda Grada Rijeke u odnosu na vrijednosti planirane u proračunu. U cilju ublažavanja posljedica recesijskih kretanja koja rezultiraju narušavanjem proračunske likvidnosti nužno je izvršiti racionalizaciju svih troškova, uključujući i naknade za rad članova kazališnih i upravnih vijeća, navedeno je u obrazloženju prijedloga.


Osnovica za obračun naknada je prosječna bruto plaća zaposlenih u upravnim tijelima Grada Rijeke koja je u 2010. godini iznosila 9.948 kuna. Članovima kazališnih i upravnih vijeća pripadalo je do sada 16,1 posto tog iznosa, odnosno bruto iznos naknade bio je 1602. kune. Novom odlukom postotak je smanjen na 14,5 posto pa će bruto naknada iznositi 1.443 kune.




Prema Odluci o naknadama pravo na naknadu ostvaruje se za mjesec u kojemu je održana sjednica kazališnog ili upravnog vijeća ukoliko su članovi prisustvovali sjednici.


Inače, prema prvoj odluci o naknadama koja je prihvaćena u 2009. godini ona je iznosila 22,4 posto prosječno isplaćene bruto plaće u gradskoj upravi u prethodnoj godini. Do sada je u odnosu na prvotnu odluku naknada zbog gospodarske krize smanjena za preko 35 posto.