Međunarodna izložba pasa

Neodoljivi škotski terijer najljepši među 1.600 pasa: Ovo je pobjednik obje riječke izložbe

Biljana Savić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Uoči izbora najljepšeg psa obiju izložaba, organizirano je i natjecanje autohtonih hrvatskih pasmina, koje su bile rijetko zastupljene na ovom natjecanju i izložbi općenito



RIJEKA  Škotski terijer najljepši je pas dviju međunarodnih izložba pasa što su ovoga vikenda u organizaciji Sportskog kinološkog kluba Rijeka u suradnji s Hrvatskim kinološkim savezom, a pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, održane u Centru Zamet.


Dva CACIB-a sudjelovalo je čak 1.600 pasa, 152 pasmine iz 23 zemlje, a gostuje i izlagač iz SAD-a. Najveći broj izlagača, njih čak pola, dolazi iz susjedne Italije. da je natjecanje bilo na visokoj profesionalnoj razini govori i činjenica da se sudačka lista sastojala od 14 istaknutih međunarodnih kinoloških sudaca iz Australije, Velike Britanije, Irske, Portugala, Španjolske, Švedske, Norveške, Finske, Litve, Slovenije i Hrvatske. Apsolutni pobjednik, škotski terijer iz hrvatskog je uzgoja i u vlasništvu hrvatskog državljanjina Ante Lučina, dok je uzgajivač Ksenija Drokuljić. Ženka škotskog terijera ima 4 i pol godine, zove se Alison At Melscot Vittscot i pobijedila je pobjednika subotnjeg natjecanja, zapravo pobjednicu – ženku staru dvije godine – Black Majesty Gives u Goose Bumps,  pasmine Petit basset griffon vendeen, uzgoj Iva Raić, a vlasnici Iva Raić i Marko Ljutić iz Zagreba.


Uoči izbora najljepšeg psa obiju izložaba, organizirano je i natjecanje autohtonih hrvatskih pasmina, koje su bile rijetko zastupljene na ovom natjecanju i izložbi općenito. Tako je publika glasnim pljeskom pozdravila hrvatskog ovčara, dalmatinskog ovčara, malog posavskog psa i tornjaka, a suci su hrvatskog ovčara proglasili najljepšim.




Izložbe su i ove godine imale humanitarni aspekt, pa će tako Sportski kinološki klub, već tradicionalno, dio prikupljenih sredstava odvojiti za pomoć Društvu za zaštitu životinja – Azilu na Viškovu.