Izričita zabrana

Neobičan prometni znak kraj riječkog groblja Kozala: Zombiji, prste k sebi!

Slavica Mrkić Modrić

Znak koji već nekoliko dana »krasi« Ulicu Petra Kobeka, izričito naređuje svim zombijima ovog svijeta da ne plaše majke s djecom ili djecu s majkama



RIJEKA Tko god da je posljednjih dana prošao ulicom što spaja Kozalu i Rastočine, neovisno prohodao ju ili se njome provozao, teško da nije primjetio kako kraj sporednog ulaza u Gradsko groblje Kozala stoji, za hrvatske, a i ulice ostatka svijeta pomalo neobičan prometni znak. Ni pet, ni šest nego znak! I to okrugli s crvenim rubom, što, prisjetimo li se polaganja vozačkog ispita, predstavlja znak izričite naredbe.


Ovaj na Kozali izričito naređuje svim zombijima ovog svijeta da ne plaše majke s djecom, ili djecu s majkama, ili, a bo… Teško je dokučiti što je znakotvorac i postavljač htio reći, kome što izričito zabraniti. Jer, zombiji možda na stvar gledaju drugačije, pa misle da znak izričito zabranjuje svim nezombijima da ometaju iste, pogotovo u noćne sate, jer valjda se zna čija je noć, a čiji je dan. Odnosno, tko po noći spava, a tko šeće. 


Bilo kako bilo, znak već nekoliko dana »krasi« Ulicu Petra Kobeka, svojim prisustvom izazivajući, a ovisno kako kod koga – kod nekih osmijeh, kod nekih zgražanje, kod nekih apsolutnu ravnodušnost, a kod nekih i jezu. Jer ‘odi ga znat, groblje je groblje, a ufuri su ufuri. Još kad noć zamota svijest…, a i sve one priče iz djetinjstva, a i svi oni filmovi, a i Martinje.




Što sad Martinje? Pa, u strahu su velike oči, a u vinu istina, pa kad se velike oči napiju istine, e onda im to bude previše, pa puknu i zažmire mrmljajući – sve je moguće, sve je moguće! Pa i to da jedna sasvim obična ulica dobije neobičan znak, a potom uz oficijelno ime i »ulični JMBG« još i nadimak. Koji? Koji ako ne »Šetalište zombija«. A sve samo radi činjenice što se drznula protegnuti kraj gradskoga groblja. Ako ništa drugo, prva je s takvim znakom, pa ako isti osvane i uz slične riječke ulice, ova Petra Kobeka uvijek se može busati i u trotoar, i u kolnik kako je baš ona bila prva. Ono što u cijeloj ovoj priči ostaje enigma jest tko potpisuje novu prometnu signalizaciju, je li ona privremenog ili stalnoga karaktera, te hoće li se s Kozale proširiti i na ostatak grada, odnosno županije? Kad saznamo – javimo.